Golvslipning ger bättre effekt

Golv behöver omsorg och omtanke. Det innebär att man måste se till att hålla sina golv rena och att man genom regelbunden städning också kommer att ge golvet i fråga en längre livslängd - där golvet också ser vackrare ut. En sak som många gör fel handlar dock om städning av trägolv. Där ser man nämligen att många tror att vatten kommer att förvandla ett smutsigt golv till ett skinande sådant. Fel. Vatten kommer i själva verket att skapa ett större slitage och ge ditt trägolv en kortare livslängd. Använd så lite vatten som möjligt; golvet kommer att bli rent i alla fall.

Men, det kommer trots detta att slitas. Du går på golvet, du ställer tunga möbler på det, dina barn leker på det, kanske har du en hund vars tassar repar ytan och du har gäster som drar in både grus och smuts. Kort sagt - varje gång du sätter ned en fot på golvet så kommer det att leda till ett mindre slitage.

Vi ska säga att det handlar om ett långt tidsperspektiv - ett trägolv ska ha en livslängd av en mansålder - och att du naturligtvis inte ska behöva gå omkring och vara rädd för att gå på golven i ditt hem. Däremot så ska du med jämna mellanrum se över ytan och eventuellt planera in en professionell åtgärd i form av en golvslipning.

Ser ditt golv trist och livlöst ut, finns det större repor och omfattande blessyrer och upplever du golvet som smutsigt trots att du nyligen städat det så är det givna indikationer på att en golvslipning bör äga rum. Den kan du göra på egen hand - genom att hyra slipmaskiner - men vi skulle ändå säga att du tjänar på att anlita en professionell firma.

Varför du ska ta professionell hjälp med en golvslipning

Den enkla anledningen till varför vi rekommenderar professionell golvslipning är enkel: du kommer att få ett bättre resultat. En slipmaskin kan väga uppemot 80 kilo och den kräver rätt teknik - och muskler - för att styra. Misstag kan ske och innebära att du skalar av för mycket golv; något som i så fall förkortar livslängden ganska dramatiskt. Det är den givna fördelen; men det finns även andra:

  • Billigare idag: Rot-avdraget går att använda för en golvslipning och rent konkret så kan du - förutsatt att du är berättigad till det och att företaget du anlitar har F-skatt - dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Beloppet är draget redan på fakturan. Taket för Rot är årligt, det är personligt och det ligger på 50.000 kronor.
  • Mindre jobb: Naturligtvis - du betalar för en tjänst och får den levererad. Men, du slipper även att städa och hålla på att hitta damm i varenda möbel, låda och skåp i ditt hem. En golvslipning idag är i stort sett dammfri; detta tack vare att maskinerna kommit att utvecklas rejält.
  • Möjlighet att förändra: Du kanske vill ha ett mer glänsande golv, du kanske vill ha mer värme eller är det mer skydd du behöver? Alla dessa egenskaper går att få genom olika ytbehandlingar som sker efter en avslutad golvslipning. Även den bör appliceras professionellt och det är ingen dum idé att öppna upp för en dialog med det företag du anlitar gällande vilket val som passar bäst i respektive rum.
18 Oct 2018