Golvslipning – anlita firma eller göra själv?

De flesta kan nog hålla med om att ett parkettgolv nästan kan se nylagt ut efter en golvslipning. Desto fler kan nog ha olika åsikter gälande huruvida man bör göra det själv eller anlita en firma för det. Det finns många argument för, men det finns också en del emot.

Givetvis beror det på situation, om man tycker om att syssla med dylika projekt och vilken ekonomi man har. Att anlita en firma för det är givetvis dyrare. Nedan följer en jämförelse, så att du så lätt som möjligt kan avgöra om du ska anlita en firma för jobbet, eller göra golvslipningen själv.

Priser ­– gör det själv

Kostnaderna är det som kanske mest talar för att man bör göra det själv. Att ge exakta priser är givetvis svårt, men självklart går det att ge fingervisningar. Ska man göra det själv krävs det bland annat man hyr en golvslip, köper golvlack, slippapper och gärna en roller.

Att hyra en golvslip kostar ca 400 kronor (även om det går att hitta både högre och lägre). Till detta krävs även slippapper, som kostar ungefär 800 kronor om golvet är 50 kvadratmeter stort. Kostnaden för slippapper blir givetvis lägre om det är en mindre golvyta som ska behandlas och vice versa. Det är dock inte alltid som slippapper behöver – fråga uthyrningsfirman vad som gäller.

Golvlack kan kosta allt mellan 300 och 900 kronor. Det beror på vilken typ av parkett du har, och om du vill välja något miljövänligt. Miljömärkta golvlack kan ofta vara något dyrare än de varumärken som inte har en sådan märkning. I det här exemplet räknar vi på 600 kronor. Även en lång roller är bra att ha, även om det inte är ett måste. En lång roller kan gå att hitta för ungefär 150 kronor.

Så med hyra av golvslip (två dagar), slippapper till ett 50 kvadratmeter stort golv, en roller och golvlack landar summan ungefär på: 2 150 kronor.

Givetvis går det att göra detta både dyrare och billigare, beroende på vilket material man använder, och var man hyr utrustningen. (Inräknat är en 50 procents rabatt på golvslipen under andra dygnet). Tänk även på att du kan behöva en kantslip till parkettens kanter.

Priser – anlita en firma

Vill man istället anlita en firma, som tex denna http://www.golvslipningstockholm.biz/ får man vara beredd att betala lite mer. Vad firmorna kostar kan dock skilja sig mycket åt. Bland annat spelar dessa faktorer in:

  • Var du bor (storstad som Stockholm eller mindre samhälle?) – Var du bor kan ha en viss inverkan på priset. I större städer, Stockholm till exempel, finns ett stort utbud av firmor som gör golvslipning. Den som anlitar en firma i Stockholm eller annan storstad kan alltså dra nytta av konkurrensen genom att till exempel ställa flera firmors offerter mot varandra. Samtidigt finns det många som hävdar att priserna i Stockholm och andra storstäder är dyrare, just på grund av att det finns fler som kan tänka sig att betala.
  • Golvlack eller inte? Många firmor som gör golvslipning kan erbjuda ett till synes mycket lågt pris. Ofta ingår då dock inte lackningen. Tänk på att, om du betalar ett högre pris, att lackningen av golvet även bör ingå.

Kostnaden kan alltså landa allt från 5 000 till 10 000 kronor för ett golv på 50 kvadratmeter.

Obs! Dessa priser är uppskattningar. Be om offerter för att få en mer precis överblick av kostnadsläget.

28 Feb 2017