Funderar du på att byta fönster?

Fönster har en stor betydelse för hur man trivs i en bostad. Vi är beroende av ljus och ett större ljusinsläpp kan dessutom skapa en känsla av större rymd och lyfta fram den övriga inredningen. Att man idag ser att många nya hus byggs med större fönsterpartier är ingen slump - och det är långt ifrån slumpens skördar att många renoveringar idag sker i syfte att addera mer ljus in i bostäder. Fönster är viktiga, men det handlar också om att några detaljer måste ses över innan man investerar i nya.

Först och främst så kan fönsterbyten ske av olika skäl. Det vanligaste handlar om att äldre fönster, helt enkelt, inte längre håller måttet och måste bytas ut. Det kan då handla om att man som villaägare inser att de gamla fönster som finns på huset läcker energi och därigenom påverkar kostnaden man har för uppvärmning. För, det är ett av de största argumenten till varför fönster ska bytas ut. Det kostar pengar - ett fönsterbyte är dyrt! - men det är också en investering. Dagens moderna fönster är tätare, har ett lågt U-värde och samtidigt en massa tekniska uppsidor - smutsavvisande och skydd mot UV-strålar. Detta gör att ett fönsterbyte kan skapa en billigare och enklare vardag. Vilket naturligtvis inte ska föraktas.

Men, trots allt detta så är ändå ett råd att man först ser över vilka alternativ som finns för fönsterrenovering. Är inte fönstren totalt uttjänta så kan man ofta exempelvis göra dem tätare och sänka U-värdet genom en renovering. Det är billigare och det är bättre för miljön.

Köpa fönster online - tänk på detta

Att köpa fönster idag är både enklare - och svårare. En paradox som ligger i att det finns ett betydligt större urval idag av både modeller, leverantörer, storlekar och material. Detta faktum kan göra att man tappar bort sig och att man inte riktigt vet var man ska börja och var man ska sluta.

Det positiva är att man som privatperson kan hitta fönster till väldigt bra priser genom det stora urvalet. Att köpa fönster online ger exempelvis ett betydligt lägre pris än att köpa exakt samma typ av fönster i butik. Detta inklusive priset för frakt. Rådet är att man tar sig tid att undersöka marknaden innan man beställer och att man gärna kontaktar en sakkunnig innan också - detta för att säkerställa att fönstren verkligen når den verkshöjd man eftersträvar. Se även över exempelvis garantier innan du klickar på beställ.

Tänk även på att nya fönster kan komma att kräva ett bygglov. Väljer du att köpa fönster som går i samma stil som dina gamla så är detta sällan nödvändigt, men om du byter färg, stil eller exempelvis väljer stora fönsterpartier så är det definitivt läge att kontakta Byggnadsnämnden för rådgivning i frågan.

15 Nov 2021