Fundera på byggnadsställningar redan idag

Det kan låta lite dumt att uppmana till planering kring sommarens renoveringsprojekt redan nu då vi närmar oss julen. Men; faktum är att det är sommaren som är årstiden för renoveringar, för tillbyggnader och för nybyggnationer i Sverige – av förklarliga skäl; vi har dels vädret och dels så har vi också tiden att lägga ner på våra projekt (i och med semestern).

Varför ska man då redan nu börja planera för ett projekt som ska ske någon gång i juni-juli-augusti? Jo, av den enkla anledningen att du kommer att tjäna på att göra så. Detta oavsett om du tänkt dig att anlita professionell hjälp eller om du tänkt dig att genomföra projektet på egen hand. Både tidsmässigt och ekonomiskt.

Vi kan säga att du ska byta tak på din sommarstuga utanför Stockholm och att du i vårt första exempel tänkt dig att anlita en takläggare för detta. Kontaktar du några takläggare redan nu så kommer du dels att kunna jämföra priser och dels så kommer du också att vara garanterad att få tag på den rätte. Du hinner undersöka referenser, du hinner ställa offerter mot varandra, du hinner fundera över vilket tak du vill ha – och beställa det – och du hinner även se över om det finns något som du kan göra på egen hand (exempelvis rivning av det gamla taket).

Planera sommarens projekt i god tid

Nummer två – där vi säger att du ska lägga taket till sommarstugan i Stockholm själv då; varför planera nu? Ja, ta bara en sådan sak som allt runt omkring. Hur ska du exempelvis göra för att ta dig upp- och ned från taket? Du måste hitta byggnadsställningar och just byggnadsställningar är under sommaren i Stockholm att anse som en bristvara. Varför? Jo, därför att nästan alla utomhusprojekt, på ett eller annat sätt, kräver byggnadsställningar; målning, takläggning, snickerier och så vidare – och att konkurrensen således är benhård om de som finns att hyra.

Här finns en risk i att du kontaktar en uthyrare av byggnadsställningar någon gång i maj och väl hos denne får reda på att A) det inte finns några ställningar kvar eller B) att de byggnadsställningar som finns är avsevärt mycket dyrare just i maj (eller juni, juli, augusti) än vad de är under vintern. Kort och gott; konkurrensen och efterfrågan ökar – priserna blir högre. En naturlig konsekvens av fri prissättning som du måste ha i åtanke.

Vi kan alltså nämna byggnadsställningar som ett gott exempel – i synnerhet då i Stockholm – på hur man måste planera, men vidare så kan vi även säga att saker som material för ditt tak, en container för att slänga allt restavfall i samt nödvändiga maskiner och verktyg även de ska bakas in i din planering och hyras/köpas så fort som möjligt. Det blir helt enkelt lite lättare att sätta igång om allting finns på plats och det är faktiskt upp till dig att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas med det projekt du hoppas kunna sätta igång i sommar.

Läs mer här: www.byggnadsställningar.net.

6 Feb 2017