Frisk och fräsch luft

Luften vi andas in varje dag består inte alltid av så bra saker, speciellt inte utomhus om man tänker på avgaser och liknande. Men luften inomhus, den vill vi ska vara så bra som möjligt.

Det vi andas in i våra lungor dagligen är inte alltid det bästa. Man kanske till exempel går förbi en eller flera som röker, dock utomhus eftersom det numera är förbjudet med rökning inomhus. Men i alla fall så kommer vi få i oss av andra människors cigarettrök om vi passerar någon som står och blossar på gatan, det är oundvikligt. Vi tänker oss en härlig promenad med lite påfyllning av frisk luft, och så är ju självklart fallet också, det är inte bara dåliga saker vi får i oss om vi går ut. Men även inomhus kan luften vara dålig eller inte tillräckligt bra för oss.

Ventilationssystem

Inomhus så sitter det ventilationssystem som gör att luften cirkulerar runt och vi får in ny frisk luft efter att den gamla har åkt ut. Det är viktigt att ha ett ordentligt och väl fungerande system för ventilationen i en fastighet. Men för att den ska kunna fungera på rätt sätt så behöver den lite service då och då. Någon gång ibland så behöver det utföras en ventilationskontroll så att man kan se över vad som behöver åtgärdas eller bytas ut. För fastighetsägare som har många lägenheter i byggnaden så är den kontrollen för ventilationen obligatorisk och ett måste att göra då och då för att ventilationen ska fungera på bästa sätt.

Hur går en ovk-besiktning till?

Den ventilationskontroll som görs brukar kallas för ovk-besiktning då det är en obligatorisk ventilationskontroll som utförs. Genom att göra en sådan så kan man se över sin energianvändning och kanske också även minska den något. De kontrollanter som genomför denna typ av besiktning måste se till att vara noggranna och att skriva ner alla eventuella avvikelser som upptäcks. Skicket på de ventilationskanaler som finns i bostaden gås igenom och de mäter flödet på luften som går in och ut genom ventilerna i huset. Skulle kontrollanten upptäcka något eventuellt fel eller om denne har någonting att anmärka på i ert ventilationssystem så kommer det att stå på protokollet vilka nödvändiga lösningar som ni kan göra. Eventuella fel med ventilationen är väldigt viktigt att de åtgärdas, så att luften ni får i er inomhus är så bra som möjligt. Vi rekommenderar denna webbsidan: https://www.ovkbesiktninggävleborg.se

7 Apr 2020