Fönster och olika material att välja mellan

Ska du köpa fönster så behöver du ta ställning till vilket material fönstret ska vara av. Här går vi igenom vanligt förekommande material och dess egenskaper.

Fönster kommer i olika material beroende på tycke och smak. En del vill gärna ha den genuina träkänslan, medan andra vill slippa tänka mer på fönstren när de väl är på plats. Här kommer en genomgång av för- och nackdelar med de vanligaste materialen.

Fönster i trä är billigare än aluminium och ger den där genuina vackra känslan som många är ute efter. Du kan ändra färgen genom åren då du kan slipa och måla om hur mycket du vill. Du fixar märken och repor enkelt med lite spackel och färg.

Fönster i aluminium och PVC

Ett smart tips är: köp fönster online. Materialen aluminium och PVC är bra alternativ då de är lättare och därmed billigare att skicka. Aluminium är ett ytterst tåligt material som gör fönstret underhållsfritt. Dock är detta det dyraste materialet att välja för fönster. Det är också svårt att byta färg när du väl har beställt och installerat.

PVC är det billigaste materialet av de tre och även det är underhållsfritt. Satsar du på god kvalitet i dina PVC-fönster håller de länge och blir därmed det mest prisvärda alternativet både kortsiktigt och långsiktigt. Köper du lägre kvalitet på PVC-fönster kan de börja vittra med tiden och blir då ett dåligt köp. Du kan även få PVC-fönster som ser ut som trä så att du får den genuina känslan.

16 May 2022