Får man renovera på helger?

Får man renovera på helger eller måste man låta hammaren vila i syfte att visa grannarna respekt? Frågan är en het potatis då den dels handlar om just respekt, men även om tid: vi har ofta ledigt på just helgerna och det är också då vi har tid att renovera i våra hem. Vi svarar så gott vi kan.

Som sagt. Det är ingen enkel fråga att reda ut då två stycken så starka faktorer och argument ställs mot varandra. Å ena sidan måste man kanske renovera under lördag och söndag då man har tiden som krävs just då. Å andra sidan så vill man även respektera grannarnas ledighet som även den infaller under just helgen.

Okej, här är svaret: det handlar om sunt förnuft. Tråkigt, men sant. Du får i stort sett renovera när du vill utan att din BRF kan använda några som helst sanktioner mot dig; vill du så kan du alltså ställa dig och borra i hur många timmar som helst. Inget kan stoppa dig. Renoveringar låter mycket och de tar ofta tid. Saknar du tid under vardagarna och måste renovera på helgen så är det något som måste få ske. Grannarna kan inte stoppa dig.

Verktyg - hammare, såg mm som ligger på bord

Föreskrifter är inga lagar

Vissa vill här räcka upp en hand och peka på att vissa BRF:er har tydliga föreskrifter gällande renoveringstider. Exempelvis kan det stå att renoveringar endast får ske under vardagar och att renovering under helgen endast får ske i nödfall och då vara av det enklare slaget som att sätta upp tavlor eller borra upp en spegel. Föreskrifter är att anse som rena rekommendationer - det handlar inte om lagar. Således: ta fram slagborren, spikmaskinen och skruvdragaren - här är det bara att sätta igång att renovera.

Eller? Nej, som vi nämnde ovan: det handlar om respekt också. Du ska trots allt bo i lägenheten och du ska träffa grannarna dagligen. En omfattande renovering under känsliga tider på dygnet kan innebära att konflikter trissas upp och att du blir behandlad som en paria. Med viss rätt, skulle vi även vilja säga. Det handlar om sunt förnuft och att behandla andra som man vill bli behandlad själv.

Informera, involvera och inkludera grannarna

De flesta är till syvende och sist att anse som fullt resonliga människor. Det vill säga, ska du renovera så kommer dina grannar att ha förståelse för detta: vem vill inte ha fint i den egna bostaden och vad är det som säger att det inte är grannen som behöver renovera nästa gång?

Nyckeln till att kunna renovera på helgen är att informera grannarna om vad som står för dörren. Skriv en lapp och häng upp i porten. Ring på hos de grannar som bor närmast och berätta vad som är på gång. Säg till styrelsen så att de kan lägga ut informationen på er hemsida. Ju mer grannarna får veta – desto bättre kan de planera sin helg för att slippa oljudet din renovering för med sig.

Du bör även hålla dig till vissa tider för grannsämjans skull. Håll dig till dagtid – mellan 10-16.00 är en bra riktlinje på helgerna. Drar du över den tiden så bör du återigen förklara detta – och varför – för dina närmaste grannar.

Ett sätt att, så att säga, knyta ihop säcken och vifta med en vit flagga då renoveringen är färdig kan vara att bjuda på en liten fest. Köp lite vin, grilla lite korv och se till att alla grannar blir bjudna. Ni har förmodligen någon liten allmänning eller föreningslokal som kan användas. Om du inte vill visa hur renoveringen blev till slut, vill säga.

5 Sep 2019