Ett tak har stor betydelse för huset

Dags för takläggning och du funderar på vilket material du ska välja? De vanligaste är tegel eller plåt till taket. Vilket du väljer är efter din smak men det är också bra att tänka på funktion.

Vid ett nybygge eller renovering så kommer du få frågan om vilket material du vill ha på det nya taket. Och det kan vara ett svårt val för både tegel och plåt är snyggt men de har väldig olika egenskaper. Ett tegel är mycket vackert och är en gammal metod som är populär fortfarande. Ett tegeltak är hållbart i många år framöver men behöver ses över lite oftare eftersom det finns risk att tegelpannorna går sönder vid dåligt väder. Om du väljer plåt så har du ett tak som kan se både modernt ut eller med en klassisk look. Det beror helt på hur plåten formas på taket och hittar du en bra plåtslagare kan du få ett fantastiskt tak i plåt.

Olika typer av plåttak

Om du bestämmer dig för ett plåttak på ditt hus så kommer du få ett hållbart tak som står emot vatten mycket väl. Med hjälp av en skicklig plåtslagare kan du få ditt tak precis som du vill ha det. En plåtslagare arbetar med plåten och formar den på olika sätt som sedan sätter prägel på ditt tak. Det är möjligt att få ett plåttak som efterliknar tegel om du tycker om den stilen. Taket går också att få i en falsad plåt som ger taket mer liv eller om du hellre vill ha ett plant tak. Att utföra ett arbete i plåt kräver erfarenhet av din plåtslagare så att det sätts samman korrekt. Men när du väl har ett bra utfört arbete så är taket helt säkert mot vatten och du slipper oroa dig för eventuella fuktskador.

Fördelar med ett plåttak

Förutom att ett tak i plåt är mycket säkert mot vatten och är hållbart så har plåten också andra fördelar. Till exempel så är ett plåttak mycket lättare än ett tegeltak vilket skyddar konstruktionen på huset. Så ibland vid en renovering så kan det vara aktuellt att byta ut de gamla tegelpannorna mot plåt istället. Ett plåttak är också även väldigt brandsäkert vilket känns tryggt. Så om du känner att nu är det dags att fixa taket då kanske du skuller se dig om efter en skickligt plåtslagare. Då har du ett hållbart tak för framtiden.

1 Apr 2020