Ett golv för livet - välj att lägga fiskbensparkett

Är det dags för golvbyte? Funderar du vilket golv du ska välja? Att lägga fiskbensparkett behöver du bara ordna EN gång! Läs hur det går till!

Golvet med det underliga namnet har funnits i svenska hem under en lång tid nu. Runt 1900-talets början började parkettgolven slå igenom på allvar och samtidigt tappa den tidigare lyxstämpeln. Parkettgolv har förblivit populära. De kan läggas i olika mönster, man kan använda olika träslag för effekt och de kan slipas ett antal gånger. Beroende på hur de ytbehandlas kan de bli mer eller mindre känsliga för vätska. Fiskbensparkett är ett av de populäraste mönstren på parkettgolv och samtidigt ett av de absolut mest komplicerade att lägga. Inget för en glad amatör alltså! Med andra ord - fiskbensparkett är prisvärt, skönt att gå på och vackert, och ett proffs ska lägga fiskbensparkett!

Hur lägger man ett parkettgolv med fiskbensmönster?

Ett äkta parkettgolv som ska användas till fiskbensmönster består av tjocka trästavar, ungefär 16 mm tjocka. Detta är anledningen till att golven håller så lång tid. Om golvet blir repigt och fult behöver det inte bytas ut utan man slipar bara om det. En fiskbensparkett läggs stav för stav i det bestämda mönster. Varje stav spikas eller limmas fast. När man ska lägga fiskbensparkett måste underlaget vara alldeles jämnt. Detta gäller generellt vid all golvläggning men är speciellt viktigt då man lägger parkettgolv. Det kräver en enorm yrkesskicklighet att utföra arbetet eftersom allt måste vara exakt rätt ända från första staven. Ingen stav får ligga ens en millimeter fel eftersom felet kommer att påverka hela golvet.

Hur skyddar man en fiskbensparkett?

När golvet är färdiglagt väljer man den ytbehandling som önskas. Hårdvaxolja exempelvis skyddar golvet utan att göra det hårt. Olja ger en mjukare yta och accentuerar träets utseende. Lack gör golvet hårt och glansigt. När du valt att lägga fiskbensparkett är det en god idé att skaffa möbeltassar av bättre kvalitet till de möbler som kommer att användas i rummet. Vätskor och andra fläckar behandlas snarast - precis som med alla andra golv! Som den intelligenta person du är har du redan förstått att det inte duger att anlita någon annan än ett fullblodsproffs. När du ska lägga fiskbensparkett behöver du yrkespersoner med erfarenhet, skickliga händer och tillgång till rätt material och rätt utrustning. När du ordnat detta kan du luta dig tillbaka och njuta av utsikten över ett av de finaste golv som finns.

3 Feb 2020