eTips inför takbytet

Ett nytt tak kostar en hel del men det höjer också värdet på huset. Hur ofta man måste lägga om taket beror på flera olika faktorer som material och väder. Här följer några tips inför takbytet.

Ett takbyte måste planeras noga. Genom att man årligen besiktigar taket och utför reparationer och underhåll får man också en uppfattning om när det kan vara dags att byta det. Kostnaden kommer heller inte som en överraskning och man hinner budgetera och kanske även fråga banken om ett lån.

Tack och lov är det inte så ofta man behöver byta ett tak och vissa gör det bara en gång i livet. Ett tak av bra tegel kan nämligen hålla i upp till ett hundra år, medan ett plåttak ofta klarar fyrtio år. Oftast lägger man samma takmaterial som tidigare. Men har man exempelvis inte råd att lägga ett dyrt tak av tegel är det självklart bättre att lägga ett av billigare material, än att riskera att det regnar in.

Jämför priser

Säsongen för att lägga om tak är av förklarliga skäl inte särskilt lång och det gäller att boka in takläggaren i god tid. Men självfallet ska man jämföra priser och ta in kostnadsförslag från några olika firmor innan man bestämmer sig. Oftast kommer takläggaren ut på hembesök för att kunna göra en så korrekt offert som möjligt. Be att få en specificerad offert och fråga även om det ingår skylift eller byggställning i priset. Det händer nämligen ibland att man själv måste hyra in detta. Läs mer om takläggning på denna sida: takläggaresödertälje.nu

18 Mar 2021