EPS-betong - en lättviktsbetong med en isolerande effekt

EPS-betong är ett utmärkt material att använda till uppbyggnad av golv eftersom den har en isolerande effekt och är smidig att jobba med. Här kan du läsa mer om vad det är för slags betong.

Den kallas oftast för EPS-betong på grund av de EPS kulor som finns i betongen. Andra kallar den för cellbetong och lättbetong eftersom det är en lättare betong att jobba med. När man blandar samman vanlig betong som är cement och vatten så blir den otroligt tungt att handskas med. Och det är väldigt krävande för de yrkesmän som ofta jobbar med betong som material under sin arbetsdag. Med hjälp av EPS-betongen går det smidigare att utföra arbetet. EPS-betong kan användas till mycket men är vanligast till bygge av golv på grund av den isolerande egenskap den har. Även vid läggning av golvvärme är den smidig att använda. Eftersom betongen är pumpbar så går det lätt att få ut betongen över den yta där man vill ha den. EPS-betongen säljs i säckar som den vanliga betongen och den blandas med vatten.

Vad är EPS-kulor?

I denna betong finns det alltså EPS-kulor och nu kanske du undrar vad det är för slags kulor? Om du kommer ihåg sittsäckarna eller sittpuffarna så kanske du också minns att det var himla jobbigt om de gick sönder för de vällde ut små kulor överallt. Dessa sittpuffar som var så populära förr hade de små EPS-kulorna inuti sig. Det är de små kulorna i plast som har den isolerande effekten i betongen och även de som gör betongen lättare. En lätt betong som isolerar, visst låter det som en bra idé?

Fler fördelar med EPS-betong

När man jobbar med EPS-betong så känns det tryggt att veta att den dammar mycket mindre än den vanliga betongen så det blir helt klart en bättre arbetsmiljö. Betongen är väldigt lätt att arbeta med och har en bra förmåga att fylla ut i små skrymslen. På detta sätt är det lättare att få ett jämnt golv. En EPS-betong torkar snabbare än den vanliga betongen, så det går snabbare att klara av ett jobb. På så sätt kommer andra yrkesmän in snabbare för att kunna slutföra renoveringen. Andra användningsområden än till golv där betongen passar bra är att man kan ha den till vindsbjälklag och till utgrävda källare. Det går att få EPS-betongen utkörd med lastbil precis som den vanliga betongen.

12 Feb 2020