Drömmen om ett eget timmerhus

Vill du utbilda dig till timmerman? Har du drömt om att kunna behärska ett gediget och gammalt hantverk? Drömmer du om ett eget hus? Vill du kunna arbeta med att glädja andra människor?

Du har kanske gått och funderat på hur det skulle vara att bo i en alldeles egenbyggd timmerstuga någon gång. Det är fullt möjligt, men det tar otroligt med tid. Att bygga ett handtimrat hus låter sig inte göras i en handvändning. Detta klassiska och exklusiva hantverk tar flera månader att färdigställa. Ett gediget hantverk levereras aldrig nyckelfärdigt. Varje stock är unik. Men det har börjat smyga sig in maskintillverkat timmer. Det beror ju på att det går väldigt mycket snabbare att tillverka det och det blir lättare att bygga ihop eftersom allt timmer blir perfekt format. Inga knepiga lösningar behövs för att få ihop stockarna. Det maskintillverkade är nog här för att stanna.

Timmerman

En timmer tjänar i genomsnitt 32 000 i månaden. Utbildningen ligger på ett till två grundår. Därefter finns det en uppsjö av olika jobb att söka. Först och främst är det vid husbyggen man kan jobba. Men det behövs timmermän vid husflytt, renovering och restaurering. En timringsutbildning rekommenderas att man går över två år, men det går att genomföra den på ett år. Då ligger det största fokuset på att lära sig allt om timring och man får lära sig allt från grunden. Det är nämligen meningen att alla som går utbildningen ska kunna bygga sig ett komplett timmerhus från grunden med de vanligaste teknikerna. Så för den som bokstavligen gillar att hugga i är detta det perfekta yrket.

Fördelen med timmerhus

Ett bra utfört hantverk innebär att du får ett hus som håller i flera generationer. Eftersom det är relativt små hus behövs det inte så stora stockar. Träet andas och har en förmåga att fördela värme likväl som fukt. Det innebär att det är svalt inomhus när det är varmt ute och varmt inomhus när det är kallt ute. De är mycket ljudisolerade och kräver minimalt med underhåll. En annan fördel är att det inte finns rum för hål i stockarna, så inga objudna gäster kan sätta bo där. Möss, skogsråttor och annan ohyra göre sig icke besvär. Det står sig bra mot väder och vind och man har hittat fullt beboeliga timmerhus från så tidigt som 1200- talet. På toppen är de billiga att köpa och finns även som byggsats.

29 Oct 2020