Dörrautomatik i Stockholm och på andra ställen

Dörrautomatik är vanligt i Stockholm, på allt från sjukhus till butiker. Det är smidigt när mycket folk är i rörelse, men det kan också underlätta i företag.

Att det finns automatiska dörrar på de flesta ställen är något som många som bor och jobbar i Stockholm tar för givet. Det är sånt som hör till storstadslivets bekvämligheter. Bara man närmar sig en dörr så öppnas den som av ett trollslag. Och det kvittar om dörren sitter i entrén till en butik, på ett kontor eller på ett sjukhus. Nästan alla dörrar går med automatik.

När en stockholmsbo någon gång, av ren otur kanske, råkat hamna på någon lite mindre ort så kan man se honom eller henne stå alldeles som handfallen framför en dörr som inte öppnar sig av sig själv. Det ser faktiskt ganska dråpligt ut och som infödd lantbo får man kanske rycka in och hålla upp dörren.

Dörrautomatik kan ge brandskydd

Det skadar kanske inte att lära sig att dra upp en dörr för egen kraft, men visst har automatiska dörrar också stora fördelar. Och i det offentliga rummet gäller det nog särskilt på större orter där det är mycket folk som rör sig hela tiden.

Men även på till exempel företag kan det ha sina fördelar med dörrautomatik, alldeles oavsett storleken på den ort där företaget är beläget. Det går ju som regel inte att ha dörrar stående öppna hela tiden, med tanke på kraven på brandsektionering. Och att ha manuellt manövrerade dörrar kan skapa onödiga hinder i verksamheten.

15 Jun 2023