Dessa saker behövs för säkerhet på tak

Alla som ska upp på hustak för att arbeta med taket på något sätt bör ha en hel del säkerhetsanrodningar på taket. Det är en mardröm bara att tänka på att någon skulle ramla ner från ett högt tak. Dessutom kan man ha brutit mot lagen om man inte ger den som arbetar på taket, möjligheten att arbeta på ett säker sätt på taket. Bäst är det ju om man har en byggnadsställning runt huset, där man arbetar på taket. Då vet man att den som tar sig upp och ner taket, kan arbeta säkert och frakta byggmaterial upp och ner på ett säkert sätt.

Men det är inte alltid som det är möjligt att få en byggnadsställning för takarbetare. I vissa fall är det heller inte nödvändigt, men det är praktiskt. Däremot är det minsta tänkbara skyddet för en takarbetare, en säkerhetssele och säkerhetslina som är fäst på säkerhetsselen och någonstans på taket. Då tar linan tag i den som är på väg att glida nerför taket. Dessutom bör hantverkaren ha hjälm så fort han eller hon arbetar på taket.

1. Snörasskydd – är det mycket snö på taket bör ett snörasskydd se till att det inte faller ner snö och is från taket. Alla fastighetsägare ansvarar för att snö och is inte ramlar ner på dem som går under taket. Särskilt vid entreer måste det finnas ett snörasskydd.

2. Skyddsräcke – ett skyddsräcke placeras i höjd med hängrännan och ska ta emot allt som ramlar neråt och ser till att det inte fortsätter ramla av taket. Skulle du själv glida nerför taket, tar skyddsräcket emot.

3. Säkerhetssteg – detta är steg som finns i foten av skorstenen och är till för den som ska ta sig upp och nerför den.

4. Bärläktssteg – detta är till för att den som behövr komma upp på skorstenen ska få steg för att ta sig upp på den och placeras invid bärläkten.

5. Glidskydd – detta monteras fast i nedre delen av taket i höjd med hängrännan. Den är till för att när du placerar en stege på taket ska glidskyddet till att stegen står kvar där du ställde den.

5. Takstege – en takstege är bland det allra bästa du kan ha på ett tak. Den är till för att alla som rör sig på taket lättare ska kunna ta sig upp och ner för ett brant tak. Det är inte bara branta tak som behöver en takstege, alla tak borde ha denna säkerhetsanordning, anser vi.

6. Gångbrygga – även en gångbrygga på ett tak är till för att du ska kunna röra dig på taket på ett säkert sätt.

7. Ankarpunkt – egentligen kan vad som helst vara en ankarpunkt på ett tak, en det är klart bättre om du har montrat fast en ankarpunkt som är avsedd för att fästa säkerhetlinan på.

8. Nockräcke – detta är bättre än en ankarpunkt, en ankarpunkt är endast en punkt där man kan fästa säkerhetslinan. Har man i stället ett nockräcke, kan du röra dig i sidled men utan att behöva fästa säkerhetslinan på annat ställe. Har du ett nockräcke är du säker var du än rör dig på taket. Läs mer om taksäkerhet i Stockholm på: taksäkerhetstockholm.nu.

6 Aug 2018