Därför är gallergrind ett effektivt skydd mot tjuvar

Inbrott är något av det värsta som kan hända. De drabbade riskerar inte enbart att förlora ovärderliga minnen utan känner sig ofta skändade. Går det att skydda sig och vilka sätt finns det?

Skalskyddet är byggnadens skal som skyddar mot utemiljön och all skada som kan komma därifrån. Det handlar om vädrets makter som sol, regn, snö, vind och åska. Men det handlar även om ovälkommet intrång av utomstående. Skalskydd är ofta en benämning som används inom byggbranschen och då handlar det om byggstaket och grindar, men även om själva byggnadens skal som tak, väggar, fönster och dörrar. Och det är dessutom det sistnämnda som är den vanligaste vägen som ovälkomna gäster tar: dörren. Om man är tillräckligt envis och tar tillräckligt lång tid på sig så finns det få bostäder som kan värja sig mot ovälkommet intrång, men det är just det som är det kluriga: tjuvar har sällan obegränsat med tid på sig för att göra inbrott. Det kan finnas grannar i närheten eller bostaden kan vara larmad. Och har man dessutom svåra hinder att ta sig igenom som exempelvis en gallergrind, så backar de flesta inbrottstjuvar direkt. Det eftersom en gallergrind tar mycket lång tid att ta sig igenom och arbetet för att ta sig genom grinden dessutom för mycket oljud.

Galler som fasaddetalj

En gallergrind är i våra hemtrakter ganska ovanligt, men på sydligare breddgrader är det mer en regel än undantag. Kombinationen av en gallergrind och en vanlig ytterdörr är billigare än en säkerhetsdörr, vilket är en av anledningarna till att man använder sig av den kombinationen. En annan anledning är att man ofta använder sig av smyckade gallergrindar där det kan vara blommor, blad, sol eller något annat mönster tillagt i järn. Eftersom man även sätter galler för fönstren och gallret finns i olika färger, så förskönar det huset och är inte enbart ett inbrottsskydd utan även en fasad-försköning.

Skydd mot inkräktare

Det finns ett flertal olika sätt att skydda sig mot oinbjudna gäster. Såväl fönster som dörrar finns att få i olika utföranden som är mer eller mindre lätta att ta sig igenom. Och eftersom den vanligaste vägen för en inbrottstjuv är genom altandörren, på grund av avskildhet och att de brukar vara av sämre kvalitet, så är det viktigt att inte bara entrédörren är stark. Förutom starka dörrar och fönster så är även ett bra larm att rekommendera. Vi rekommenderar att läsa mer om gallergrindar på denna hemsida: https://www.gallergrindar.net/

8 Apr 2020