Dags att uppdatera ditt hus?

Idag använder i oss av betydligt fler maskiner och vårt behov av teknisk utrustning är i det närmaste att likna vid ett beroende. Prova att lägga bort din mobiltelefon under en kortare period och du kommer att drabbas av en mindre abstinens. Skrämmande - men samtidigt ett tecken på att man håller sig a´jour med samtiden. I en vanlig familj - två vuxna och två barn - så kan det tekniska användandet skapa konflikter. Titta in i ett vanligt kök och du förstår vad vi menar.

Dels så använder man sig av olika hjälpmedel för den rena matlagningen och för dagliga behov - en mixer, en kaffebryggare, en mikrovågsugn, en vanlig mixer, brödrosten och så vidare - och dels så har vi behov av att ladda exempelvis telefoner, surfplattor, datorer, pulsklockor och annat. Laddning som sker i uttag som i de flesta fall är för få till antalet.

Därav konflikterna i fråga. Denna, om uttrycket tillåter, laddade fråga går dock att lösa och där man kontaktar en behörig elektriker för att, helt enkelt, utöka antalet vägguttag och därigenom ge sig själv bättre chanser att matcha de större behoven i skaffat oss.

Kontakta en behörig elektriker i Stockholm

Det första steget är alltså att kontakta en behörig elektriker. Vi kan inte nog trycka på prefixet behörig i detta sammanhang och det gäller framförallt för personer som bor i större städer. I Stockholm, Göteborg och Malmö löper man nämligen större risk att bli lurad och där dels ett - livsfarligt - fuskjobb kan levereras och där dels prislappen kan bli avsevärt mycket högre än vad man räknat med.

Tyvärr så har man kunnat se att ökningen av fuskjobb varit konstant och markant under en längre period. Inte enbart för elektriker och inte enbart i exempelvis Stockholm - men i och med att behovet är som störst där så finns det också fler elektriker (inom parentes) som erbjuder sina tjänster. Tjänster som kan leda till eldsvådor och livsfarliga elstötar.

Här bör man alltså vara lite mer på sin vakt och se till att den elektriker man anlitar A) har behörighet och B) jobbar mot ett rimligt arvode. Lyckligtvis så går båda dessa saker att säkerställa på ett ganska enkelt sätt.

Så hittar du rätt elektriker för fler vägguttag

Behörighet är inte så svår att kontrollera. Elsäkerhetsverket erbjuder numera en tjänst där du kan skriva in företagets namn och organisationsnummer och där sedan olika fakta presenteras för dig. Bland annat gäller detta om Elsäkerhetsverket utfärdat behörighet - det är nämligen endast den organisationen som har mandat att göra så. Ett enkelt sätt som kan kompletteras med att du som kund ber att få se behörigheten från din elektriker då han väl kommer till dig också.

Gällande priset så kan du skaffa dig en bra bild över vad som är rimligt genom att kontakta fler företag än ett. Begär in offerter från så många du orkar och du kommer att få se en väldigt varierad prisbild. Vårt råd: ta bort de dyraste och de billigaste offerterna. Håll dig någonstans i mitten.

Ett tredje tips är att kontakta referenser för att ytterligare säkerställa kvalitet. Ett par samtal till tidigare kunder kan göra stor skillnad. Se även till att en besiktning - en kontroll innan ibrukning - av elinstallationen. Den bör du även få ett skriftlig dokument på. Ett sådant ger dig säkerhet om något skulle hända och där du behöver hjälp från ditt försäkringsbolag. Även vid en framtida försäljning kan det dokumentet vara bra att visa upp, detta för att visa de nya ägarna att installationen utförts - och kontrollerats - enligt konstens alla regler.

Mer info om el och elarbeten: http://www.elektrikerstockholm.nu/.

12 Jul 2018