Dags att måla om fasaden?

Är det dags att måla om fasaden hemma? Om så är, är det en bra tid att göra det nu. Man kan behöva en torr period när man målar om fasaden så att man slipper väta och nederbörd som gör det svårare att då färgen att torka. Dessutom brukar det inte vara så roligt att måla utomhus när det regnar eller snöar. Ska du anlita målare eller ska du göra det själv? Anlitar du målare går det snabbare än när man gör det själv, men gör man det själv är det viktigt att arbeta med underlaget ordentligt så att målningen blir snygg. Du vet väl om att du mycket väl kan måla om både puts- och tegelfasader? Det viktiga är att du ser till att reparera putsen eller teglet innan du målar.

Anlita målare i Sollentuna

Om du bor i Sollentuna, utanför Stockholm kan du anlita ett 40-tal målare i Sollentuna för jobbet. Det är en god idé att anlita någon som arbetar i närheten då man som privatperson får dra av på Rot-avdraget för själva arbetskostnaderna men inte för resorna till och från ditt hus och man vill ju inte lägga pengar på att målarna kommer till huset och målar det, eller hur? Inte heller målarfärgen får du dra av, så det är en god idé att jämföra priserna på målarfärgen innan du köper den. Om du ska byta färg på fasaden behöver du bygglov. Se till att ansöka det i god tid innan ommålningen av fasaden.

Att arbeta med underlaget

Om det är så att den gamla färgen på fasaden har börjat flagna är det viktigt att få bort färgen innan ommålning. Är fasaden av trä är det bäst att använda en skrapa och skrapa bort färgen. All färg måste inte bort, men de ställen där färgen har flagnat behöver skrapas. Har du puts som har börjat krackelera bör du lägga på ny puts innan du målar. På samma sätt bör du kontrollera teglet innan det målas om. Om du har fog som har nötts bort mellan teglet, bör du förnya med nu puts innan du målar. Du kommer att få nästan som ett nytt hus med en ny fasad om du målar om tegelfasaden. Att regelbundet måla om fasaden är bra, inte bara för det estetiska intrycket av huset utan också för att du på så sätt förlänger hållbarheten på huset med ny färg på fasaden. Lycka till!

21 Jun 2019