Dagens köphysteri

En sak som blir alldeles för ohållbar i vår värld om man ska tänka på vårt klimat, är att hela tiden köpa nytt. Allting behöver inte vara nytt och blir till slut ohållbart om det ska vara så.

Denna köphets som lever i oss, så fullkomligt onödigt många gånger om man tänker efter egentligen. Det är inte allting som behöver vara sprillans nytt, det går att återbruka saker som någon annan inte längre vill ha eller behöver. Du kan ge bort eller skänka sådant som du själv inte längre vill ha. På så vis kan någon annan få glädje av de sakerna. En del saker köper vi nytt för att det är ett måste, men långt ifrån allting vi konsumerar behöver vara nytt. Det går alldeles utmärkt att handla mer second hand, vilket många skulle kunna göra lite oftare.

Hyra eller köpa begagnat

Många saker går att få tag i begagnat, eller i så kallat använt skick. Många tror att det inte kommer vara lika bra om det redan är använt av någon. Faktum är däremot att både kläder och andra saker så som bilar eller barnvagnar kan ha många år kvar att ge. Man kan spara både pengar i sin plånbok och spara på vår planet och miljön om man väljer att köpa begagnat. En del saker kan man också hyra istället för att köpa. Många saker är alldeles för oekonomiskt att lägga ut pengar på, särskilt om det är saker som man inte ska ha eller använda under någon längre tid.

Stora maskiner

Vid byggen eller liknande så behövs det oftast hjälp av stora maskiner och andra saker som kan vara bra att hyra istället för att köpa. Att istället hyra en stor maskin som till exempel en grävmaskin, istället för att köpa en blir många gånger mer praktiskt och lönsamt. Ett bygge pågår ofta bara under några veckor och efter att det är klart kan man sedan lämna tillbaka maskinen igen. Det blir bättre rent ekonomiskt att hyra någonting så stort som en grävmaskin till exempel, än att köpa den. Särskilt om den bara ska stå still och inte göra någon nytta under perioder. När man hyr istället för att köpa, så kan man vara säker på att sakerna är i gott skick och att de levereras i tid. Allt underhåll och arbete kring dessa maskiner står maskinuthyrningsfirman för, så det behöver ni inte heller tänka på. Vi rekommenderar denna sida: https://www.maskinuthyrningstockholm.se/

2 Apr 2020