Checklista inför badrumsrenoveringen

Enskede: Renovering av badrum är ett mycket stort projekt och det krävs en hel del planering för att allt ska bli rätt. Här följer en checklista för boende i Enskede vad de bör tänka på inför att projektet dras igång.

  1. Ta tid för inspiration

Det finns ett tiotal företag i Enskede, Bandhagen, Högdalen och områden i närheten som säljer kakel och klinkers. Besök flera av dessa för att få inspiration och råd på vägen framåt. Många planerar exakt hur de ska ha sitt badrum innan de går och väljer kakel men varför inte utnyttja kunskapen hos specialisterna inom området och våga vara öppen för nya idéer?

Kom ihåg att kakel och klinkers kan köpas från ett företag utan att man måste använda dem för själva badrumsrenoveringen. Det kan visserligen vara smidigt men är inte alltid det prismässigt bästa.

  1. Ta in offerter

Det är betydligt färre företag i Enskede som utför badrumsrenoveringar än som säljer kakel och tillbehör. Enligt olika sökfunktioner online visar det sig vara 3-6 företag inom denna bransch. Kontaktuppgifter till dessa kan enkelt nås via en sökning på Google eller Hitta.se

Kom ihåg att offerter på badrumsrenoveringar brukar anges efter ROT-avdrag. Kontrollera därför på Skatteverkets hemsida att du har möjlighet till avdrag gällande år.

  1. Grovsoporna

Vid en badrumsrenovering uppstår alltid en stor mängd grovsopor. Många låter företaget som utför renoveringen ta hand om dessa. Men genom att göra det själv går det att spara en liten slant. Det är då Östberga Återvinningscentral som ska användas. Om du lämnar soporna som privatperson uppstår ingen kostnad. Är det företag som lämnar dessa får de däremot betala en viss avgift. Genom att hyra in en större släpkärra (med tak) och låta hantverkarna lägga grovsoporna i denna vagn kan man alltså få ner priset något.

  1. Tillbyggnad? Bygglov eller bygganmälan

Vanligtvis krävs inget bygglov eller bygganmälan vid en badrumsrenovering. Detta eftersom inte några bärande väggar ändras eller tillbyggnad sker. Men det finns tillfällen då kunderna passar på att bygga ut och därmed ändras fasaden på huset.

Sker en tillbyggnad på en villa bör först Bygglovsavdelningen i Stockholm kontaktas. De kan svara på frågor om när bygglovsansökan behöver skickas in och vad som kan byggas utan detta tillstånd. I vissa fall krävs inte bygglov men istället en bygganmälan. På Stockholm.se (under ByggBo/Bygglov) finns alla blanketter och checklistor som behövs.

Enskede-Årsta-Vantör är en söderort inom Stockholms Kommun och det är orsaken att all kontakt sker med denna kommun gällande bygglov och liknande.

Läs mer om badrumsrenovering här.

9 Jan 2018