Bygga ovanmarkspool – Fem snabba tips

Precis som namnet avslöjar är en ovanmarkspool en pool som är står ovanpå marken. Detta till skillnad mot markpoolen som är nedgrävd. En stor fördel med ovanmarkspoolen är att den är betydligt billigare att bygga mycket tack vare att man slipper grävarbetet. Har du tänkt att bygga pool ovanmark bör du ändå ta ordentlig tid för planering. Det finns nämligen vissa punkter att ta hänsyn till.

Var ska den placeras?

Det finns minst tre faktorer att ta hänsyn till gällande placering av en pool. För det första bör inte poolen byggas för nära träd eller buskar. Dessa kan ge onödig skugga men framförallt skräpar de ner poolen snabbt. För det andra bör man fundera på var den kan placeras i förhållande till huset. Vill du ha uppsyn över poolen från köksfönstret för att koll på barnen? Kommer ni ha grillkvällar samt sitta och umgås vid poolen kan det finnas en fördel att den är relativt nära huset osv. Samtidigt kan denna pool förstöra utsikten från huset. Att bygga pool ovanmark är billigt och flexibelt men nackdelen är att den tar betydligt större plats.

För det tredje bör man fundera på om det ska finnas ett pooldäck och var det i så fall bäst ska byggas. Kanske ska det kunna gå att ta sig från altanen, via pooldäcket, ner till poolen.

En fördel med pool ovan mark är att den kan förflyttas om det visar sig att den byggdes på fel ställe. Det är däremot inte helt lätt så det lönar sig att planera i förväg.

Behövs bygglov?

Generellt behövs inte ett bygglov för att bygga en ovanmarkspool. Men det finns undantag. Det finns därmed en stor fördel att kontakta kommunen och höra efter vad som gäller. Om en ritning måste lämnas in så kom ihåg att även rita med eventuellt pooldäck.

Hur löser du belysning?

En punkt som tydligt skiljer en nedgrävd pool mot en ovanmarkspool är belysningsfrågan. De flesta har belysning i sin trädgård som även lyser upp området kring en nedgrävd pool. Men de pooler som står på marken är relativt höga och blir därmed inte belyst på samma sätt av omkringliggande belysning. Därmed behöver man tydligare fundera kring belysningsfrågan. Ska det vara belysning i poolen eller omgivande belysning via mjuka belysningskällor.

Ta dig alltid tid att titta i flera produktkataloger och jämför flera olika lösningar innan du bestämmer dig. Att bygga pool kan vara sommarens bästa beslut – men låt det då även bli ett genomtänkt beslut med gott resultat. Läs mer här!

10 Jul 2017