Ett unikt hus med hjälp av arkitekt

Går du i tankar att bygga ett nytt hus? Det finns många frågor som behöver besvaras innan man kan sätta igång. Det finns många alternativ som bland annat ett antal mer eller mindre färdiga hus som byggs i fabrik och sedan monteras på plats.

Visst är det härligt och smidigt med ett helt nytt hus som byggs relativt snabbt. Men dessa görs på löpande band och är inte speciellt unika.

Analysera behovet för det nya huset

Först och främst måste man sätta sig ner och diskutera med familjen och vilka behov och önskningar man har. Hur många rum kräver hushållet? Är man många behövs sannolikt fler än en toalett och dusch/bad för att lösa logistiken på till exempel morgonen. Vill man ha yteffektivt med flera plan eller måste allt vara på markplan på grund av handikapp eller ålderdom?

Man kanske vill ha öppen planlösning mellan kök och vardagsrum? Kanske är det dags för familjen att få ett härligt hobbyrum eller kanske ett hemmaspa med bastu? En öppen spis eller kamin vill många husägare ha. Många vill ha ett härligt uterum i form av terrass eller altan. I händelse av att man har en eller flera bilar är det väldigt skönt att bygga ett garage. Det sliter mindre på bilen eller bilarna, och man slipper krånglande motorer under vintertiden.

Rita ett eget hus

I den bästa av världar så ritar man drömhuset själv och får med allt man vill. Dock har vi vanliga dödliga inte riktigt den kunskapen. Det är lång och svår process som kräver hög kunskap och erfarenhet. Förutom att det är svårt att rita själva huset och få rätt avstånd på rum och väggar måste man vara mycket noga med elen och vattenledningar. 

Ta hjälp av en arkitekt

Så är du ingen husexpert och hobbyarkitekt rekommenderas varmt att kontakta en professionell arkitekt som får hjälpa dig. En riktig arkitekt är experter på husritningar och kan utfrån kundernas önskemål och behov rita ett perfekt hus där alla parametrar är inräknade.

Då är du säker att allt blir korrekt och inte missar några grundläggande punkter. Det är självfallet viktigt att grunden, bärande balkar och stommen i huset görs på rätt sätt. Sedan måste el, vatten och ventilationen göras på rätt sätt. Vilken sorts värmesystem ska huset ha? Finns till exempel bergvärme i området eller ska det installeras en luftvärmepump av någon sort.

Är du behov av en arkitekt eller vill veta mer kan du läsa mer här: www.arkitektkontorstockholm.se.

4 Feb 2019