Brasvärme med hög mysfaktor

Njuter du av att vistas vid en öppen spis? Skulle du installera en öppen spis om du kunde? Vill du mura upp en öppen spis i ditt nya hem? Vad är det viktigaste att veta när det gäller öppen spis?

Människan har i alla tider samlats runt elden av olika anledningar. För att söka skydd mot djur, för att värma sig och för att laga mat. Men även för att samlas runt den och berätta historier och myter. Lära sig och lära ut, dela sina upplevelser och sin kunskap. Om du tänker efter har du säkert upplevt något liknande.

Men visste du att när man så småningom i den mänskliga historien lärde sig att kontrollera elden, inträdde några viktiga och banbrytande steg mot en kulturell evolution? Inte bara det. Elden har faktiskt bidragit till människans förökning genom att den nattliga aktiviteten ökade. Det sägs att eldar har upprättats av människan så tidigt som för 1.5 miljoner år sedan. Så vi har hängt med ett tag som människor och kanske är det just tack vare elden. Genom den har man kunnat bränna lergods och i dessa gods har man sedan preparerat och tillagat sina proteiner.

Nutidens öppna spisar

I den tid vi lever i nu behöver vi inte ha elden som skydd på alla ställen i världen. Men hur vi än vrider och vänder på det så finns det en del platser där så är fallet. Och där lagar man fortfarande mat över öppen eld. I de nordiska länderna har man mer öppna spisar för att värma upp sitt hus eller värma sig själv inomhus och framför allt för den höga mysfaktorn. För så är det fortfarande. Du kanske tillhör dem av oss som älskar att sitta framför en brasa i evighet och bara se på när elden brinner för att så småningom falna till den underbara glöden. Långt in i vår tid var den öppna spisen den vanligaste värmekällan.

Lagar och åter lagar

Det finns gott om regler men också möjligheter för att kunna ha en öppen spis i Stockholm. Det är lättare än man tror men det finns säkert en hel del regler och anvisningar som du kanske inte hade en aning om. Att installera en öppen spis i sitt hem kräver att man ansöker om bygglov, till att börja med. Sedan gäller det att sätta skorstenen på rätt plats. Gör en anmälan och invänta besked innan du startar ditt projekt med öppen spis.

24 Nov 2020