Bergsprängning som skapar möjligheter

Vi människor vill bygga nytt var vi helst önskar. Då ska inte ett berg få stå i vägen för det. Tack vare möjligheten att spränga berg kan tätorter fortsätta växa trots stora stenbumlingar.

Det är skillnad på bergsprängning och bergsprängning. Dels har du den typ av bergsprängning som den amerikanska armén sysslade med i Afghanistan år 2001 när man bombade sönder Tora Bora-bergen i jakten på Usama bin Ladin. Sedan har du bergsprängning i Borås. I Borås gömmer det sig inte någon ledare för en muslimsk terrororganisation. Åtminstone inte vad som är offentligt känt. Det är inte heller för att leta efter någon sådan som man spränger berg i Borås. Snarare spränger man berg för att göra plats för vägar, parkeringsplatser, byggnader och annat som behövs i alla tätorter, men där bergen står i vägen.

Kontrollerade sprängningar

Gå inte på berg när det finns småsten. Så lyder det gamla talesättet. Men här fungerar det inte riktigt så. Det är inte småsten som är problemet. De kan man enkelt flytta på. Och berg är idag överkomligt. De rår inte på människans högutvecklade sprängmedel. Nu ska du dock inte låta fantasin skena iväg och tro att ett stort berg sprängs i luften vid bergsprängning. Det är betydligt mer kontrollerat än så. Vid mindre sprängningar kommer du antagligen inte ens känna en vibration i marken. Det ligger även en hel del planering bakom sprängningarna. Det är väl det som är det enda bergsprängning i Borås har gemensamt med USA:s motsvarighet i Mellanöstern.

25 Sep 2021