Att jobba som elektriker

Har du funderat på att utbilda dig till elektriker? Då kan det vara bra att veta hur en vanlig dag skulle kunna se ut som yrkesverksam elektriker. Läs och fundera över om det är något för dig!

Är du väldigt bekväm av dig? Gillar du att sitta still framför en dator hela dagarna? Kanske är du rädd för trånga utrymmen och höga höjder? Då ska du nog inte bli elektriker utan välja något mer stillasittande kontorsjobb. Men om du inte har något problem med att ha ett arbete som är väldigt varierat och rörligt, då kanske elektriker passar dig perfekt! Att jobba som elektriker är att ha ett tekniskt yrke. Andra tekniska arbeten som liknar en elektrikers kan vara hissmontör, säkerhetstekniker eller elnätsspecialist. Som elektriker är det viktigt att prioritera säkerheten. Det är också viktigt att vara noggrann som person.

Vad gör en elektriker?

En spännande sak med att vara elektriker är att man kan jobba nästan var som helst. Ens arbetsplats kan vara på många olika ställen. Det finns många olika specialområden som en elektriker kan arbeta inom. Det finns så kallade installationselektriker som drar ledningar i olika typer av nya byggnader. Det kan handla om att dra nya ledningar på ett kontor, ett köpcentra eller i nybyggda bostäder. Ett annat arbetsområde är att utföra installationsarbeten när det genomförs renoveringar av hus som redan finns.

En serviceelektriker är en elektriker som jobbar med elektriska anläggningar. Jobbet handlar då om att reparera och felsöka olika elektriska anläggningar. Om man är anställd på en avdelning för el på en större industri kallas man industrielektriker. Då kan en viktig del av arbetet vara att reparera och underhålla maskiner och anläggningar som är automatiska. Om man ännu inte är fullärd som elektriker så kallas man elmontör. En elmontör har gjort sin lärlingstid.

Att utbilda sig till elektriker

Om du är sugen på att jobba som elektriker så kan du välja att gå ett program på gymnasiet som heter El- och energiprogrammet. Om du trivs med att utföra praktiska sysslor och är tekniskt intresserad kommer det här programmet att passa dig. Det ingår praktik för att du ska få en riktig känsla för yrkets karaktär. Det finns olika inriktningar på programmet och den inriktning som kan vara bra att välja är elteknik. Efter den grundläggande gymnasiala utbildningen kan man jobba som lärling för att lära sig mer om yrket. Det brukar man göra under ca 1 års tid. 

17 Mar 2020