Är ni i behov av pallgafflar?

Inom vissa yrken och verksamheter så används pallgafflar på daglig basis. Ett oumbärligt hjälpmedel som underlättar verksamheten rejält - förutsatt att man har rätt typ av pallgafflar. Tyvärr så har många företag pallgafflar av ett omodernt snitt; otympliga att köra, svåra att justera, dålig sikt och slitna tänder som på sikt kan leda till svåra olyckor. I många fall så har man heller inte koll på kapaciteten och överlastar sina pallgafflar; något som, av förklarliga skäl, kan leda till svåra olyckor. 

Vårt råd - oavsett om du ska köpa nya pallgafflar till en helt ny verksamhet eller om du som verksam inom exempelvis lagerhållning ska uppdatera er gällande pallgafflar - är att ni försöker anpassa er efter era behov. 

Ställ några frågor innan; vad behöver jag för längd på tänderna, hur tunga lyft ska jag göra - kommer jag någon gång att behöva göra tyngre lyft? - hur stort utrymme har jag och hur flexibla pallgafflar behövs för att underlätta verksamheten? Dessa frågor ska du dels ställa dig själv och dels också till den återförsäljare av pallgafflar du besöker. Genom detta - och naturligtvis svaren på frågorna - så kan ni hitta rätt typ av pallgafflar.

Svensktillverkade, ISO-standardiserade och godkända pallgafflar

Vi skulle säga att säkerheten bör sättas i det främsta rummet och inte priset. Det sker många olyckor på lager som skulle kunna undvikas. Även om pallgafflar per se inte ligger bakom de flesta olyckor - mestadels så handlar det om stress och oaktsamhet. - så bör man se över de man använder sig av.  

I många fall så har nämligen pallgafflar en del i olyckorna. Detta på grund av att man använder sig av en klumpig modell som inte ger den sikt som behövs. Jämför man äldre, mekaniserade pallgafflar med moderna modeller - styrda av hydraulik - så är skillnaden milsvid. Man får som förare bättre sikt - både vid lastningen och vid transporten mellan punkt A och B. Ett bra, säkert val! 

Vidare så bör man även se till själva tillverkningen. Vi skulle säga att du aktivt ska söka efter pallgafflar som är tillverkade i Sverige och som är tillverkade efter ISO-standard. Det finns även ett naturligt värde i att välja pallgafflar som blivit godkända av branschen och som således håller den standard man kräver som kund. 

En lite dyrare pallgaffel kan på sikt spara in mycket pengar. Den kommer att hålla längre och dessutom - om du köper från rätt återförsäljare - så brukar längre garanti samt service ingå i avtalet. Köper du billigare pallgafflar från utlandet så tar du en risk - både sett till det ekonomiska och sett till dina anställdas säkerhet. 

10 Feb 2018