Användbara tips inför fasadmålningen

Den viktiga exteriören. Vilken kulör passar ditt hus? Hur personlig kan fasaden bli? Är det många regler att rätta sig efter? Vad är hållbart i längden? Här kommer några goda råd på vägen.

Många gillar att uttrycka sig genom färger och former. För somliga räcker det att visa vem man är genom kläder, skor och väskor. Andra vill jobba med större ytor. Ett nytt hem blir då som en tom canvas som ska målas i rätt kulör. Det ska inte råda någon tvekan om vem som bor där. En del föredrar att hålla samma stil från utsidan och in. Ett hus från 1800-talets slut, ska vara just det. Andra gillar kontraster och vill ha mode från olika tidsepoker som blandas. En traditionell utsida som kombineras med en ultramodern inredning i rummen, till exempel. Vad gillar du?

Varje byggnad är en del av något större

Har du lyckats med att hitta ett hus med stark karaktär? Är ditt hem ritat av en känd arkitekt eller är det ett av få exemplar från sin tid? Då kan du räkna med att det finns begränsningar kring vilka friheter du kan ta dig. Varje kommun har sina regler för vilka objekt som är skyddsvärda, som det heter. Naturligtvis kan du ta upp en diskussion om vad du vill göra och argumentera för den. Det är självklart att ditt hem måste fungera i vår tid. Valet av material och kulör ska hålla länge och vara hållbart. Ta diskussionen steg för steg. Var beredd att anpassa dig och justera några detaljer här och där längs vägen.

Ta begränsningarna med fattning

Låt säga att det inte gick din väg, helt och hållet. Du kunde inte måla husets fasad i neongrönt, lila eller orange. Det är bara att bita ihop och gå vidare. Måla enligt instruktionerna från fackmän på målerifirman och tjänstemännen på kommunen. Nu kan du ta ut svängarna inomhus istället. Även om takhöjd och planlösning är skyddat finns det utrymmen du kan leka med. Eventuellt finns plats för en bod på tomten eller kanske kan du använda garaget för kontor eller lekrum för barnen? Välj färgglada och unika kakel till badrum och kök, eller måla taket i sovrummet i en extrem kulör. Självklart kan du låta möbler, gardiner och mattor stå för det personliga. Det är en kostnadseffektiv lösning och en god idé om du ska sälja huset i framtiden. Många spekulanter ryggar tillbaka inför alltför fantasifulla fasader som ser ut som hemmagjorda konstverk. Vi tipsar att läsa mer om fasadmålningen på denna sida: https://norrmalmsmaleri.se/

13 May 2020