Blogg

Är ni i behov av pallgafflar?

10 feb 2018

Inom vissa yrken och verksamheter så används pallgafflar på daglig basis. Ett oumbärligt hjälpmedel som underlättar verksamheten rejält - förutsatt att man har rätt typ av pallgafflar. Tyvärr så har många företag pallgafflar av ett omodernt snitt; otympliga att köra, svåra att justera, dålig sikt och slitna tänder som på sikt kan leda till svåra olyckor. I många fall så har man heller inte koll på kapaciteten och överlastar sina pallgafflar; något som, av förklarliga skäl, kan leda till svåra olyckor. 

Vårt råd - oavsett om du ska köpa nya pallgafflar till en helt ny verksamhet eller om du som verksam inom exempelvis lagerhållning ska uppdatera er gällande pallgafflar - är att ni försöker anpassa er efter era behov. 

Ställ några frågor innan; vad behöver jag för längd på tänderna, hur tunga lyft ska jag göra - kommer jag någon gång att behöva göra tyngre lyft? - hur stort utrymme har jag och hur flexibla pallgafflar behövs för att underlätta verksamheten? Dessa frågor ska du dels ställa dig själv och dels också till den återförsäljare av pallgafflar du besöker. Genom detta - och naturligtvis svaren på frågorna - så kan ni hitta rätt typ av pallgafflar. Läs här fler detaljer.

Svensktillverkade, ISO-standardiserade och godkända pallgafflar

Vi skulle säga att säkerheten bör sättas i det främsta rummet och inte priset. Det sker många olyckor på lager som skulle kunna undvikas. Även om pallgafflar per se inte ligger bakom de flesta olyckor - mestadels så handlar det om stress och oaktsamhet. - så bör man se över de man använder sig av.  

I många fall så har nämligen pallgafflar en del i olyckorna. Detta på grund av att man använder sig av en klumpig modell som inte ger den sikt som behövs. Jämför man äldre, mekaniserade pallgafflar med moderna modeller - styrda av hydraulik - så är skillnaden milsvid. Man får som förare bättre sikt - både vid lastningen och vid transporten mellan punkt A och B. Ett bra, säkert val! 

Vidare så bör man även se till själva tillverkningen. Vi skulle säga att du aktivt ska söka efter pallgafflar som är tillverkade i Sverige och som är tillverkade efter ISO-standard. Det finns även ett naturligt värde i att välja pallgafflar som blivit godkända av branschen och som således håller den standard man kräver som kund. 

En lite dyrare pallgaffel kan på sikt spara in mycket pengar. Den kommer att hålla längre och dessutom - om du köper från rätt återförsäljare - så brukar längre garanti samt service ingå i avtalet. Köper du billigare pallgafflar från utlandet så tar du en risk - både sett till det ekonomiska och sett till dina anställdas säkerhet. 

Vad kostar det att bygga en carport?

6 feb 2018

Har du eget hus och funderar du på att bygga till ett garage, eller en carport? Tänk på att om du bygger ett garage, behöver du ett bygglov, oberoende om du vill ha ett fristående garage, eller en tillbyggnad på ditt hus som blir ditt garage. Med en carport behöver du inte bygglov, eftersom det inte fungerar som ett extra hus på tomten, och heller inte förändrar huset på något sätt. Men vilka är fördelarna med att bygga ett garage, jämfört med en carport?

För- och nackdelar med garage och carport

En del saker säger sig självt; ett garage är lite kallare än det övriga huset, men att ha en bil stående i ett garage, gör att det inte rostar, eller utsätts för nederbörd och kyla. Det är dock viktigt att ditt garage inte är för varmt för att bilen inte ska drabbas av rostskador.

Är garaget för varmt, bör du torka av bilen varje gång som det regnar, och ska du torka bilen bör du först tvätta bort allt smuts, så att du sedan kan torka den, utan att smutsen repar lacken på den. Låter lite bökigt eller hur?

Då är det bättre att ha ett garage som är nästa lika kallt som utomhuskylan. Bygger du däremot en carport, slipper du just den risken med att bilen rostar. Däremot står bilen lika mycket utomhus, som utan carport. Det enda du slipper är den värsta vätan på bilen, och bor du där det kommer ner snö, slipper du få den helt översnöad (i bästa fall). 

Dyrare att bygga garage än carport

Det innebär mycket större kostnader att bygga ett garage, än vad det kostar att bygga en carport. Vill man ha en carport som är till exempel 5320 centimeter gånger 3213 centimeter går hela bygget på cirka 6.000 kronor, men vill du ha carporten som en byggsats och som är lätt att bygga själv kan det gå på 32.000 kronor, alltså mer än fem gånger så mycket.

Bygger du ett garage som är 6446 centimeter gånger 4048 centimeter går ett garagebygge på 10.000 kronor, eller om du väljer att köpa det som en byggsats går kostnaden på 70.000 kronor. Prisuppgiften kommer från K-Rauta. Behöver du sedan anlita hantverkare som bygger bygget kan själva arbetskostnaden komma att kosta ungefär lika mycket som materialkostnaderna, men med ROT-avdraget kan du göra av drag upp till 30 procent av arbetskostnaden, men inte mer än 50.000 kronor per person och år.

Du behöver asfaltera udnerlaget

I båda fallen kan du behöva asfaltera din uppfart. I synnerhet gäller det om du bygger en carport. Då är det bäst att asfaltera hela uppfarten och gården för snyggast resultat. Varför inte asfaltera en större del när du ändå är i byggtagen? Har du barn kan de få en del av tomten att spela tennis eller basket på. Kan vara bra för att uppmuntra dem att vara mer ute och sporta än bara sitte inne.

5 kända byggnader har eller ska rivas i Stockholm

29 jan 2018

På grund av enormt höga markvärden och stor efterfrågan på bostäder och kontor har företag som arbetar med att riva hus i Stockholm definitivt inte svårt att få in jobb. För trots att det ofta är historiska byggnader så rivs det hus i en stor mängd. Allt för att skapa plats till moderna lösningar. 

1880tals-huset vid Abba Museet

Byggnaden som står precis bredvid Abba Museet är köpt av Björn Ulveus företag med målet att bli ett hotell. Men någon rivning blev det inte direkt efter köpet eftersom Stadsmuseet ansåg att det fanns kulturhistoriska värden i huset, som är från 1880-talet. Frågan var i början av 2017 inte avgjord men mycket talar för att det blir ännu ett historiskt hus som blir rivet inom kort. 

Tullhuset

Att Tullhuset i Stockholm ska rivas är klart. Det har varit ett mycket omdiskuterat projekt då flera partier antingen varit tveksamma eller negativa mot rivningen. Det har även kommit in många åsikter från privatpersoner som vänder sig emot målet med rivningen. Det är vanligt att riva hus i Stockholm för att ge plats till bostäder men i detta fall är det tänkt bli en ny stor byggnad för Nobelstiftelsen. Det skulle skapa en stor skillnad i utseendet av området och många anser även att Nobelstiftelsen borde prioritera att lägga pengar på annat. Exakt när och hur rivning kommer att ske var däremot inte klart i början av 2017. Då väntade en del rättsliga processer. 

Astoriahuset

Efter de så kallade ”Klararivningarna” infördes ett förbud mot att riva hus i Stockholm. Det resulterade i att extremt få rivningar genomfördes under 80- och 90-talet. Det är något som ändrats på 2000-talet och det blev då klart att exempelvis en flygelbyggnad till Astoriahuset skulle rivas. Tanken är att det ska bli kontorshus i denna byggnad. Det var i alla fall klart från både Länsstyrelsen och Stockholms Stad. Däremot valde vissa att ändå överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen. 

Kontorshus på Liljeholmen

Flera större kontorskomplex, som byggdes på 70-talet eller 80-talet, finns på listan bland de företag som arbetar med att riva hus i Stockholm. I centrala Stockholm revs exempelvis kvarteret kring Gallerian och det gäller även Passagenhusen. På Liljeholmen skapas därmed en stor skillnad i stadsplaneringen när större kontorskomplex jämnas med marken för att ge plats åt vad man idag har större behov av, bostäder. 

Låga funkishus på Kungsholmen

Länge var de gamla och låga funkishusen ett klassiskt inslag i stadsmiljön på Kungsholmen. Många som bor på Kungsholmen saknar dessa inslag men samtidigt har rivningar gett möjlighet till utveckling och funktionella lösningar. Är du intresserad av att få ett hus rivet? Läs då här: www.rivahus.com.

Dags för nya garageportar i Malmö?

22 jan 2018

Det kan finnas ett väldigt stort värde i att se över statusen på sina garageportar och byta ut äldre sådana mot mer moderna. Inte minst rent estetiskt; nya garageportar kan ge hela bostaden ett rejält lyft. Likväl så kan gamla, slitna sådana ge ett sämre intryck av hela villan. 

Det rent estetiska hos nya garageportar i Malmö kan beskrivas som att du som kund numera har ett större urval och kan matcha dina garageportar mot villan på ett bättre sätt - oavsett hur villan i fråga ser ut. Du kan exempelvis äga en villa i Malmö som är av mexitegel och välja en smakfull profil i liggande träpanel på dina garageportar som väl smälter samman och skapar en sober, elegant framtoning till hela din bostads exteriör. 

Inbrottsrisken minskar med nya garageportar i Malmö

Samhället i stort har blivit lite hårdare. Inte minst kan man se detta genom att antalet inbrott ökat ganska kraftigt under senare åt - i synnerhet i större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg. Då Polisen dessutom tvingas prioritera andra, grövre brott så är det ganska riskfritt att bryta sig in i någon annans hem och ta för dig av det man vill ha. 

Något som – faktiskt – ofta sker just genom garageportar och där nya, modernare sådana ger ett betydligt bättre skydd. Det är ytterligare ett argument till varför man ska byta garageportar om man äger ett hus i exempelvis Malmö som alltså är en stad där många inbrott äger rum. 

Bekvämligheten går inte att ignorera 

Det tredje starka argumentet för nya garageportar handlar om bekvämligheten och den rena komforten som man som husägare får. Väljer du exempelvis portar med takskjutning så kommer du inte att behöva lämna bilen för att öppna- och stänga efter dig. Du sköter allt sådant med en fjärrkontroll och det kan både spara dig tid och bespara dig mycket elände vid en regnig dag i Malmö. 

Vi ska dock även passa på att trycka på en annan sak som är direkt avgörande gällande garageportar: att välja rätt sådana. Vårt råd är att du väljer att köpa från en erkänd aktör på marknaden och att du även tar hjälp vid monteringen. I synnerhet om det gäller en automatiskt garageport - där ska installationen skötas av certifierad montör. Här kan du ofta slå två flugor i en smäll; köp garageportar och få monteringen utförd av samma företag. Tänk även på att använda ditt rot-avdrag; då kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden för monteringen - något som i slutändan ger ett väldigt förmånligt pris. 

Nya garageportar – rätt monterad och av rätt leverantör – håller i ungefär 30 år. Köper du en billig modell så är kanske livslängden mellan 5-10 år. Välj rätt – det är en investering för framtiden och ett lyft till hela ditt hus i Malmö. 

Inglasningar alltmer populärt

16 jan 2018

Det är inte så konstigt att inglasningar blivit så populära. Att få behålla solljuset och den fria utsikten mot naturen samtidigt som man slipper vind, rusk och regn är bland det bästa vi vet. Just därför har hotell som kan erbjuda boende i genomskinliga glas-iglos ute i naturen blivit så enormt populära. Du kanske har bott i en sådan? Innan du somnar kan du ligga och titta på stjärnorna. Du kan följa solen som går ner i väster och kanske se djuren röra sig  i skogen. De hotellen kan ta fem siffriga belopp för övernattningarna.

Inglasade hus

På samma sätt ser vi alltfler inglasade fasader, balkonger och altaner. I tätbebyggda områden kanske man inte direkt har lust att sova i en inglasad balkong på grund av säkerhetsrisken. Inte heller har man särskild lust att visa grannarna sina  sovvanor. Däremot umgås vi helst i inglasade utrymmen. Just därför har många skaffat sig växthus och odlar sina växter där, samtidigt som vi gärna umgås och äter inom glas (och ram) i våra växthus. De flesta har sina växthus på husets baksida, i sin trädgård i skydd för insyn.

Glas i arkitekturen

Just nu ser vi mycket glas i arkitekturen.  Den trend vi ser just nu med minimalistiskt glas som fasad i byggnaderna har låtit sig inspirerats av funkisstilen raka linjer och stora fönster. Som arkitekt stil går stilen mer under benämningen modernismen, som nu har mer än fyrtio år på nacken. Tanken har varit den att arkitekturen skulle visa hur tiden strävar framåt, inte bakåt och hur civilisationen blivit ”modern”, indutstrialiserad. I Sverige ser man de flesta byggnader från den här tiden i storstädernas gigantiska byggnader i förorterna. Något som i dag bara har blivit ett uttryck i betong och inte till glädje för någon.

Vi ser att glas i arkitekturen har blivit trend och då används glasen som fasader. Ett av de vackraste sägs vara Pola konstmuseum i Hakonegskogen i Japan. Konstmuseet har byggts under marknivån med en kryssformad geometrisk form i en bergssluttning. Här har arkitekterna använt sig av glas för att göra ett transparent rum och besökarna får en hisnande utsikt över grannbyn Kozukayama. Här har de använt sig av ett laminerat glas som inte ska ge vika för jordbävningar eller andra säkerhetsrisker.

Laminerat glas

Laminerat sägs vara två, eller fler glasskivor som har ”limmats” ihop med en slags plastfolie. De kallas lamellglas, eller pansarglas. Det är nästan okrossbart. I vilket fall är det i alla fall skottsäkert; glaset ”absorberar” energin som uppkommer av en kula ur en pistol och fördelar den på en större yta av glaset. Inte helt oväntat är det just banker och växlingskontor som använder sig av dessa skottsäkra glas i sina fönster.

Checklista inför badrumsrenoveringen

9 jan 2018

Enskede: Renovering av badrum är ett mycket stort projekt och det krävs en hel del planering för att allt ska bli rätt. Här följer en checklista för boende i Enskede vad de bör tänka på inför att projektet dras igång.

 1. Ta tid för inspiration

Det finns ett tiotal företag i Enskede, Bandhagen, Högdalen och områden i närheten som säljer kakel och klinkers. Besök flera av dessa för att få inspiration och råd på vägen framåt. Många planerar exakt hur de ska ha sitt badrum innan de går och väljer kakel men varför inte utnyttja kunskapen hos specialisterna inom området och våga vara öppen för nya idéer?

Kom ihåg att kakel och klinkers kan köpas från ett företag utan att man måste använda dem för själva badrumsrenoveringen. Det kan visserligen vara smidigt men är inte alltid det prismässigt bästa.

 1. Ta in offerter

Det är betydligt färre företag i Enskede som utför badrumsrenoveringar än som säljer kakel och tillbehör. Enligt olika sökfunktioner online visar det sig vara 3-6 företag inom denna bransch. Kontaktuppgifter till dessa kan enkelt nås via en sökning på Google eller Hitta.se

Kom ihåg att offerter på badrumsrenoveringar brukar anges efter ROT-avdrag. Kontrollera därför på Skatteverkets hemsida att du har möjlighet till avdrag gällande år.

 1. Grovsoporna

Vid en badrumsrenovering uppstår alltid en stor mängd grovsopor. Många låter företaget som utför renoveringen ta hand om dessa. Men genom att göra det själv går det att spara en liten slant. Det är då Östberga Återvinningscentral som ska användas. Om du lämnar soporna som privatperson uppstår ingen kostnad. Är det företag som lämnar dessa får de däremot betala en viss avgift. Genom att hyra in en större släpkärra (med tak) och låta hantverkarna lägga grovsoporna i denna vagn kan man alltså få ner priset något.

 1. Tillbyggnad? Bygglov eller bygganmälan

Vanligtvis krävs inget bygglov eller bygganmälan vid en badrumsrenovering. Detta eftersom inte några bärande väggar ändras eller tillbyggnad sker. Men det finns tillfällen då kunderna passar på att bygga ut och därmed ändras fasaden på huset.

Sker en tillbyggnad på en villa bör först Bygglovsavdelningen i Stockholm kontaktas. De kan svara på frågor om när bygglovsansökan behöver skickas in och vad som kan byggas utan detta tillstånd. I vissa fall krävs inte bygglov men istället en bygganmälan. På Stockholm.se (under ByggBo/Bygglov) finns alla blanketter och checklistor som behövs.

Enskede-Årsta-Vantör är en söderort inom Stockholms Kommun och det är orsaken att all kontakt sker med denna kommun gällande bygglov och liknande.

Läs mer om badrumsrenovering här.

I vissa fall måste golven bytas

7 jan 2018

Hur din bostad upplevs av andra avgörs till stor del av hur dina golv ser ut. Detta djärva påstående är någots om vi baserar på att golven tar upp så pass stor yta att de påverkar hur hela bostaden ser ut. Det spelar ingen roll vilka möbler du har, hur stort ljusinsläpp du har eller hur du möblerat - slitna golv kommer att göra hela din bostad luguber och få den att kännas mindre tilltalande.

Avgörande för intrycket av din bostad är hallen. Det är det första rum man ser och det är också där slitaget på golvet är som störst. Anlita en golvläggare och välj rätt golv

Lyckligtvis så finns det vägar för att få finare golv; även ett slitet golv går ofta atts lipa och där man till en relativt låg kostnad får ett golv som blir som nytt igen. en golvslipning - med rätt ytbehandling - kan göra underverk; oavsett vilket rum det handlar om. Men, ibland så är golven uttjänta och måste bytas ut. Något som vi ska titta närmare på här.

Vi tänkte nämligen komma med några konkreta tips gällande ett specifikt rum där man ska tänka lite annorlunda än i övriga delar av bostaden och där valet av golv bör vara lite mer genomtänkt än i andra rum. Vilket rum har egentligen mest slitage och vilket rum är det första du ser då du kommer in i ditt hem i Stockholm? Jo, det är hallen. I hallen så kommer mycket vatten in, det blir lätt smutsigt, kläder slängs, någon går med klackar och så vidare. Till skillnad mot exempelvis sovrummet så bör ett golv i hallen väljas både med funktion och med estetik i åtanke. Och: det bör läggas av en golvläggare i Stockholm.

Anlita en golvläggare och välj bland dessa typer av golv

Anledningen till varför en professionell golvläggare bör lägga ditt hallgolv i Stockholm är enkel: du får ett bättre jobb och ett mer hållbart golv. Lägger du golvet på egen hand så kommer det bli sämre; bubblor, sprickor och lutningar kan synas - och kännas - och då du dessutom kan använda rot-avdraget så blir det heller inte så dyrt.

Vill du ha ett trägolv i hallen så bör det vara av ett hårdare träslag. Bok, ask och ek är exempel på sådana - furu fungerar sällan bra. Ytbehandlingen blir avgörande för livslängden

Ett hallgolv är sällan så stort så kostnaden blir ganska låg då man ser till den totala kostnaden för en golvläggare. Vilket golv ska man välja då? Vi räknar upp några förslag:

 • Trägolv. Trägolv i hallen brukar inte rekommenderas då kombinationen trä och väta sällan fungerar. Ytbehandlingen blir extra viktig och även vilket träslag du väljer. En golvläggare kan lägga in exempelvis ask, bok eller ek (tre hårda träslag) i din hall och kanske ytbehandla med hårdare lack. Då klarar även ett trägolv de påfrestningar som hallen bjuder.

 

 • Klinkers: Vi skulle säga att klinker där det bästa alternativet i hallen. De är lättstädade, de tål slitage, de håller länge och de ger ett fräscht intryck. Du får inte samma värme som vid ett trägolv, men här kan exempelvis mattor hjälpa dig till en mer ombonad hall.

 

 • Epoxigolv. Det här golvet är - enkelt beskrivet - en massa av plast som läggs ut och stelnar. Vanligt är att det används i butiker - men fler och fler väljer att låta en golvläggare lägga in detta även i privatbostäder, i synnerhet just i hallen. En fördel är att du kan färga ett epoxigolv i storts ett i vilken kulör du vill.

Så ser reglerna ut för attefallshus

3 jan 2018

Attefallshus har blivit populärt att bygga. Detta sedan regeringen beslutade, år 2014, att de får byggas utan bygglov. De får inte vara över 25 kvadratmeter och ska ligga i närheten av ett redan befintligt bostadshus. Attefallshus beskrivs som komplementsbostadshus, men får användas som till exempel förråd eller garage (om man inte vill ha det som gäststuga eller permanent bostad). Även om bygglov normalt inte krävs, måste bygget av ett attefallshus anmälas till kommunen. Det är viktigt just att det är ett komplement också. Ensamt får det inte uppföras utan bygglov.

Regler som är bra att känna till

Även om bygglov normalt inte krävs, omgärdas byggprocessen ändå av flertalet regler. Till exempel:

 • Attefallshus får uppföras med badrum och kök och ha en standard som duger åt åretruntboende.
 • Huset får byggas med max 25 kvadratmeter som area. Nockhöjden får inte vara högre än fyra meter, och boytan ligger i sådana fall på ungefär 20 kvadratmeter.
 • Husen får inte byggas för nära granntomtens gräns, närmare bestämt fyra och en halv meter. Om du planerar att bygga ett attefallshus nära tomtgränsen behöver du ett medgivande från grannen.
 • Som nämnt i inledningen ska attefallshus endast föras upp som komplement till en redan befintlig bostad. Att det redan finns en huvudbyggnad är ett krav.

När krävs bygglov?

Det finns vissa omständigheter som kan göra att ett bygglov krävs för ett attefallshus, även om det sker på din tomt och en huvudbyggnad redan finns på tomten. Det kan till exempel krävas om kommunen, i sin detaljplan, anser att bygglov ska gälle för ett särskilt område, som till exempel kan anses vara en del av en värdefull miljö. Om du är osäker på det här bör du alltid kolla med kommunen på förhand. Vidare spelar det roll om byggnaden skulle vara särskilt värdefull från ett kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv. Även det här är något du kan kolla upp med din kommun om du känner dig osäker.

Beroende på vad som finns i närheten kan det också ändra dina förutsättningar för att bygga ett attefallshus. Det kan till exempel ske om du planerar att bygga huset är i anslutning till en flygplats eller ett skjutfält som, enligt föreskrifter, är av riksintresse för försvaret.

En smidig lösning

Attefallshus har blivit en väldigt smidig lösning för många, vilket har fått ringar på vattnet. Till exempel har det blivit vanligt att man som villaägare nära en stad hyr ut sitt attefallshus vilket, åtminstone i viss mån, lindrar bostadsbristen för till exempel studenter och unga. Vidare har det potential att gynna byggbranschen starkt. Även om många väljer att bygga stora delar av huset själv, behövs nästan alltid hjälp från någon fackman när det gäller specifika insatser på byggnaden. Det kan till exempel handla om att dra el, som inte bör göras av någon som inte är behörig. Vill du läsa mer om Attefallshus, besök denna sajt.

Vad är egentligen ett Attefallshus?

12 dec 2017

Under senare år så har begreppet Attefallshus börjat synas mer i debatten och vi tänkte reda ut lite kring vad detta egentligen handlar om. Attefallshus är en typ av bostad som får uppföras utan bygglov och det innebär således en lite smidigare väg mellan planering, byggstart och uppförande. Vi ska senare i texten titta närmare på vilka regler som gäller -(att det inte behöver bygglov är inte synonymt med att det går att bygga hur som helst) men först så ska vi se till vilka typer av behov byggnationen i fråga är tänkt att täcka.

Sverige har en bostadsbrist - i synnerhet då det kommer till våra större städer och där Stockholm är den värst drabbade staden. Attefallshus får - till skillnad mot en Friggebod (som också får byggas utan bygglov) - användas som en fristående bostad. En tanke är således att du som husägare kan uppföra ett Attefallshus på din tomt, inreda den som en bostad - komplett med avlopp och vatten - och därefter hyra ut denna till exempelvis en student i Stockholm. Huset i fråga kan således fungera som ett plåster på det blödande sår på den nuvarande bostadsmarknaden i Stockholm; samt att det även kan generera intäkter till dig som husägare.

Oändliga möjligheter för ett Attefallshus

Där har vi en anledning till att Attefallshuset såg dagens ljus. En annan handlar om det uppenbara: vem vill inte dra nytta av att ett fristående hus i anslutning till det befintliga huset? Kan man bygga - utan att de byråkratiska kvarnarna maler i sin långsamma takt - ett Attefallshus så får man ett extremt fint och användbart komplement till sin bostad; ett fristående rum vars användningsområden är, i stort sett, oändliga och där den egna fantasin är den enda egentliga begränsningen.

Namnet då? Själva motionen om Attefallshus kom från Stefan Attefall - och han var vår dåvarande bostadsminister. Precis som vid Friggeboden - döpt efter Birgit Friggebo - så tog man alltså namnet på personen som fick förslaget att gå igenom.

Regler vid ett Attefallshus

 • Det får bara byggas Attefallshus på en tomt där det finns en- eller tvåbostadshus.
 • Ett Attefallshus får ha en maximal area om 25 meter2 samt en nockhöjd på fyra meter. Dock: det går att bygga fler än ett Attefallshus på tomten - men arean om 25 meter2 gäller fortfarande. Du kan alltså, rent krasst, bygga två stycken Attefallshus på din tomt i Stockholm där båda dessa har en area om 12.5 meter2.
 • Inget bygglov krävs. Men du måste anmäla - och få ett godkännande - av Byggnadsnämnden. Att inget bygglov krävs är en sanning med viss modifikation. Skulle du vilja uppföra ett Attefallshus i en miljö som anses som värdefull eller som ligger i nära anslutning till Försvarsmaktens marker så kan ett bygglov krävas.
 • Avgifter. Hur stor avgift som du får betala avgörs av den kommun du bor i. I stockholm ligger startavgiften för bygganmälan på 3135 kronor. Som en jämförelse så ligger den i Uppsala mellan 5-18.000 kronor.
 • 4.5 meter är det avstånd som du ska förhålla dig till gällande dina grannar. Bygger du närmare så krävs deras medgivande. Tänk även på att ditt Attefallshus ska smälta in i omgivningen på ett naturligt sätt.

Höj värdet på bostaden genom att bygga balkong

6 dec 2017

Att säga exakt vad en balkong kostar på förhand är svårt. Dock kan man generellt säga att balkonger ökar värdet på bostaden med flera procent. Ligger bostaden i till exempel Stockholm, med landets höga bostadspriser, finns goda möjligheter att göra en bra vinst på ett balkongbygge. På sikt kan du till och med få det dubbla tillbaka vid försäljning av bostaden – om inte mer än så. I de allra flesta fall får man dock åtminstone pengarna för bygget tillbaka.

Gäller även altan

Det är inte bara balkonger på lägenhetshus som höjer värdet – utan även altaner. Precis som med balkonger blir värdeökningen som störst om altanen ligger i söderläge med en vacker utsikt. Medan balkonger ofta är i någorlunda samma storlekar, kan altaner skilja sig åt rejält.

Många anser att balkong är en förutsättning för köp

Många som är ute och letar efter bostad har balkong som krav. När du väl ska ha visning kan en balkong leda till att det kommer fler människor. Det här i sin tur kan leda till ett budkrig och att priserna trissas upp ytterligare. Dessutom är utgångspriset ofta lite högre på en bostad med balkong än en utan. Balkonger är helt enkelt något som ger dig goda chanser att sälja bostaden till ett bra pris. Särskilt viktigt kan det vara i större och tätbefolkade städer som Stockholm, där man inte har någon annan yta utomhus att vara på. Det här gäller såklart inte bara i Stockholm utan även centralt i till exempel Stockholm och Göteborg.

Ska du bygga balkong? Tänk på detta

Har du blivit lockad av den värdeökning som balkonger ger? Kanske planerar du att sälja en lägenhet i Stockholm framöver och vill göra en större vinst? Många väljer att bygga balkonger just med detta i åtanke, men framförallt kan det byggas för att vara en trevlig yta att vistas på när det blir lite varmt ute. Något som är bra att känna till är följande:

 • Inget rotavdrag i bostadsrätter. Bygge av balkonger ger rätt till rotavdrag om det sker på din egen fristående villa. Om du däremot ska bygga balkongen i en bostadsrätt får du inte göra något avdrag.
 • Gå ihop med andra i föreningen. Det är vanligt att man i bostadsrättsföreningar går ihop och bygger balkonger tillsammans. Vanligtvis tjänar man på det.
 • Var ute i god tid. Det är ofta långa väntetider och det tar tid att bygga. Om bygget ska göras i till exempel Stockholm eller annan större stad har du förmodligen större möjligheter att få hantverkare med kort varsel. I mindre städer kan du dock behöva vänta ett tag.

Lägga tak själv

27 okt 2017

Att lägga tak själv är inte jättesvårt om man har lite erfarenhet av hantverk, men det är viktigt att vara noggrann och försiktig. Fördelen med att lägga själv är såklart att slippa kostnaden för en takläggare. Dock finns det ju gott om duktiga och billiga takläggare i Stockholm, och i och med ROT-avdraget så halveras ju deras arbetskostnaden medan materialkostnaden blir den samma vare sig du lägger själv eller anlitar takläggare. I vissa fall kan det till och med bli billigare att köpa material från takläggaren, som ju kan köpa material direkt från grossist via företaget.

Gör det för din egen skull

Låt därför inte ekonomin vara det enda som styr ditt val, utan var säker på att du verkligen vill ha den här utmaningen och tillfredsställelsen av att ha lagt ditt tak själv. Det är viktigt att ha den drivkraften när du är mitt uppe i arbetet och känner orken och lusten tryta. Att ta hjälp av några goda vänner är också att rekommendera, det gör arbetet både roligare och mindre tungt. Dock bör du tänka på att det är du som ansvarar för dina vänners säkerhet när de jobbar på ditt tak, så var noga med att följa alla regler och säkerhetsföreskrifter.

Var noggrann

När man köper takpannor eller takplåt från en tillverkare får man oftast med en detaljerad bruksanvisning för hur takläggningen ska gå till. Följ den noga. Blir du osäker över vissa moment ringer du tillverkaren i första hand. Om du känner att du inte riktigt kommer att klara arbetet, ta kontakt med en erfaren takläggare och låt dem hjälpa dig. Det är mycket viktigt att ett tak blir lagt på ett säkert och korrekt sätt, annars kan konsekvenserna bli tråkiga.

Vi ger här en översikt på hur det går till att lägga den vanligaste typen av tak i Stockholm, tegeltak. Detta för att ge dig en bild av ungefär hur mycket arbete som väntar. Vi förutsätter att råspont och underlagspapp är på plats och regnsäkrat.

En översikt av arbetet

Tegelpannor läggs på ett rutmönster av träribbor, så kallad läkt. De träribbor som går lodrätt läggs först och kallas ströläkt. På dessa läggs horisontella ribbor, bärläkt, och det är på dessa som pannorna sedan läggs ut. Ströläkten spikas fast i taket med högst 60 cm mellanrum. Bärläktens mellanrum avgörs av tegelpannornas längd, oftast ca 35 cm.

Uppe på taknocken läggs en nockbräda som täcks med takpapp. På denna ska senare ligga nockpannor, som är tegelpannor speciellt avsedda för taknocken. Sedan läggs tegelpannorna nerifrån och upp, från höger till vänster. Ofta behöver man kapa pannor uppe vid nocken. Se därför till att ha en vinkelslip med en skiva anpassad för tegel. Kapningen sköter du alltid nere på marken. När du klätt sidorna av taket med pannor avslutar du med att lägga nockpannor längs med taknocken.

Pauser och säkerhet

Det är ett tungt arbete att bära tegelpannor upp och ned, mäta och anpassa och spika fast pannor. Det är dock viktigt att inte slarva när orken tryter utan att istället ta regelbundna pauser.

Det är också otroligt viktigt att du följer alla säkerhetsföreskrifter som finns vid takarbete, med ställningar, säkerhetslinor etc. Detta är lika viktigt för dig som för alla som hjälper till med takläggningen. Ser du att det slarvas med säkerheten måste du avbryta arbetet och ta ett snack med hela arbetslaget om säkerheten, om du inte gjort detta tidigare.

Behöver tips och råd från proffs på takläggning kan du till exempel vända dig till http://www.stockholmtakläggare.se.

Mysigare hemma med heltäckningsmattor

6 okt 2017

Golvet spelar en undanskymd roll i boendet. Detta sett till det rent estetiska. Ett golv har en förmåga att höja- eller sänka hela intrycket av en bostad och det är också därför som man ska ta golvet i fråga på ett lite större allvar. Ett enkelt sätt är att prova att lägga ut en matta på golvet. Går du in i rummet så kommer du direkt att märka en stor skillnad – men du kommer förmodligen inte kunna sätta fingret på vad som har förändrats; bara att någonting är annorlunda.

Detsamma gäller om du har ett golv av exempelvis trä som börjar bli slitet. Du kommer att se att din bostad känns sunkig, känns luguber och att den blir lite dassig – trots att du kanske just har städat. Att ett golv nöts ut är inte så konstigt; du går på det, du drar in smuts, du ställer tunga möbler på golvet, du flyttar stolar, bord och andra lättare möbler på dte och dina barn använder sin leksaker där – och så vidare, och så vidare. Allt detta ger repor, skrapmärken och skador där smuts fastnar och det gör att trägolvet i fråga känna smutsigt och ofräscht. Skulle du slipa golvet i fråga – ja, då kommer du, liksom vid experimentet med mattan – att se en stor skillnad. Kort och gott: golvet spelar en större roll än vad många tror och vi tänkte här tipsa om ett lite bortglömt sätt att förändra och försköna sina golv. Nämligen genom heltäckningsmattor.

Heltäckningmattor? Innebär inte denna gamla relik från 70-talet att man tvingas dammsuga varenda dag och att det hela tiden fastnar vassa saker där man kan skada sig?  Dessa frågor kommer ofta som ett brev på posten då man talar om heltäckningsmattans vara eller icke vara. Givet är att du kommer att få ta fram dammsugaren lite mer frekvent om du väljer att lägga in heltäckningsmattor – men givet är även att du kommer att få väldigt många fördelar i övrigt.

Heltäckningsmattan gör comeback

Man ska veta att heltäckningsmattan har utvecklats ganska rejält sedan den förra ”boomen” i Sverige. De tillverkas i slitstarkare material och med antistatiska fibrer där du således inte riskerar att få en kyss varje gång du sätter ned dina fötter på golvet. Idag använder man sig primärt av Polyamid – ett slags nylon – eller akrylfiber och det har gett en stor effekt; både sett till livslängd, till minskad skötsel och sett till det estetiska intrycket. Vidare så kan vi även säga att en heltäckningsmatta idag kommer i flertalet olika strukturer, mönster och färger – något som gör att man lättare kan anpassa mattan till den inredning man vill ha i rummet.

En heltäckningsmatta har även fördelar i att energiräkningen sänks. Genom att ha en matta inlagd så upplevs hela rummet som varmare och man kan i och med detta kosta på sig att vrida elementet till en lägre temperatur; något som ger utslag på en rimligare energiräkning. Dock: den främsta fördelen är – enligt oss – den behaglighet som en heltäckningsmatta för med sig. Det är helt enkelt skönt att sätta ned fötterna på en varm matta snarare än ett kallt trägolv – i synnerhet i sovrummet och på morgonen. En heltäckningsmatta är mysigare än ett kalt, kallt golv. Viktigt att veta i övrigt om heltäckningsmattan:

 •         Tänk på att låta en mattläggare lägga in den. Det är svårt att få till den rätta knycken och det innebär att du som privatperson riskerar att ”spilla” för mycket genom att skära fel. Bor du i exempelvis Stockholm så finns ett stort urval av mattläggare i Stockholm och andra städer som kan hjälpa dig; en konkurrens som ger dig lägre pris. Se till att begära in flera offerter.
 •         Var ska heltäckningsmattan läggas? På kontinenten – och i England! - är det inte ovanligt att se heltäckningsmattor i köket och till och med på toaletten. Vi skulle avråda från dessa rum då det dels finns risk för fuktskador och då det även finns risk för spill som ger svåra fläckar. Även hallen kanske bör undvikas – detta för att undvika leriga skoavtryck. Sovrum, vardagsrum och barnrum är rum som passar ypperligt för en heltäckningsmatta.
 •         Mattornas intensitet graderas från 1-4. För att veta vilken matta man ska välja till respektive rum så finns det en skala som man kan utgå ifrån.

-          Klass ett – lätt intensitet:  passar bäst i sovrum

-          Klass två – normal intensitet: passar bäst i vardagsrum

-          Klass tre – kraftig intensitet: passar i trappor, hissar, korridorer

-          Klass fyra – mycket hög intensitet: passar i offentliga miljöer; exempelvis bibliotek och kontor.

Är ditt hus i behov av en dränering?

4 okt 2017

Husets grund är tillsammans med taket de områden som får utstå mest attacker från naturen och detta i form av regn, snö och väta från marken – saker som ger ett slitage och som gör att man då och då måste dränera. Det här är ett projekt som många förknippar med något mödosamt och dyrt och visst – det kostar lite pengar att genomföra en dränering.

Men – man ska hellre ställa den kostnaden mot de skador som kan uppstå om den uteblir och detta i form av mögel och vattenskador som inte bara skadar huset i fråga utan som även medför en uppenbar risk för sjukdomar där astma och allergier är de mest uppenbara. Hur vet man då att det är dags för en dränering – finns det några tecken på att ditt hus i exempelvis Stockholm är i behov av en sådan?

Jo, det finns några små tecken och tips som man kan använda sig av om man som privatperson vill upptäcka att det börjar bli dags för att dränera och om vi radar upp dessa nedan så blir det lite lättare att följa. Naturligtvis finns det även professionell hjälp att anlita; men de punkter som följer kan vara bra att luta dig mot innan du kontaktar ett företag som genomför en grundligare undersökning.  Det första du ska göra är att gå ner i din källare och väl där så ska du kolla efter följande detaljer:

 • Luktar det mer unket än vanligt i din källare? Påminner doften om mögel? Detta kan vara tecken på att ditt hus i Stockholm är i behov av en dränering. Det kan vara svårt att känna – en källare har i sig en ganska unken luft som det är. Försök att känna om det luktar extra mycket.
 • Fläckar. Kolla efter fuktfläckar på väggar, på golvet och i taket på sin källare. Finns det sådana så är det nästa nummer du ska ringa till ett företag som jobbar med dränering i Stockholm.
 • Färgen. Hur ser färgen ut på dina källarväggar? Sitter den kvar eller kan du riva loss stora sjok med hjälp av dina händer? Är svaret ja på den frågan så är rådet detsamma som ovan – ring ett företag som jobbar med dränering.

Där hade vi tre stycken punkter som samtliga ger indikationer om huruvida en dränering är i nära antågande eller inte. Om vi ponerar att det finns fläckar på golvet i din källare och att du måste dränera huset i Stockholm – hur ska du då gå tillväga?

Hitta rätt företag för din dränering i Stockholm

För att hitta en billig firma som hjälper dig med din dränering i Stockholm så rävs det inte så mycket. Kontakta så många som möjligt och ställ deras offerter mot varandra till dess att det bästa priset utkristalliseras. Däri ligger inga svårigheter. Att hitta rätt firma däremot – det är svårare.

Kvaliteten på jobbet vid en dränering är det viktigaste och för att säkerställa att företaget du står inför att anlita är av högsta klass så finns det bara ett sätt som hjälper: kontakta tidigare kunder. Se till att få nummer till kunder som anlitat detta företag och se till att ringa dessa också. Då det gäller en dränering så är priset sekundärt – det primära är kvaliteten på jobbet!

Så tar du hand om ditt gamla trägolv

30 sep 2017

Här går vi igenom hur man tar hand om och bevarar ett vackert trägolv i ett gammalt hus. Dessa tips kan vara mycket värda i långa loppet, då de kommer att öka golvets livslängd och öka värdet på huset.

Ett gammalt trägolv i en bostad räknas idag som en betydelsefull kvalitet med ett stort värde. Men så har det långt ifrån alltid varit – många vackra gamla golv har förstörts när man lagt heltäckande mattor eller betong- och flytspackel.

Långsiktighet kommer att löna sig

Det bästa är förstås att renovera och behandla gamla trägolv på ett så långsiktigt och varsamt sätt som det bara går. Gamla trägolv består ofta av golvtiljor som kantas för hand för att man ska få ut så mycket som möjligt av trädet. Man bör av flera anledningar vara mycket försiktig med att riva ut ett sådant golv – det är inte lätt att pussla ihop eftersom brädorna är lagda enligt ett speciellt mönster.

Om man vill ha kvar det gamla trägolvet, men samtidigt ge det en ny glans, så börjar man renoveringen med att kontrollera tjockleken. Tidigare slipningar i samband med omlackeringar kan ha gjort golvet tunnare. Golvet kan i dessa fall behöva stabiliseras innan den övriga renoveringen påbörjas.

Se upp med springorna

Ett annat problem som kan uppstå med gamla trägolv är att springorna mellan tiljorna har blivit för stora av någon anledning. Korrigera inte med spackel eller kitt – det kan orsaka sprickor i träet. Det korrekta sättet att åtgärda detta är att ersätta skadade partier med trälister som man limmar fast i plankorna.

Har du ett gammalt skurgolv? Då är du lyckligt lottad – det är bara att fortsätta att skura det så håller det formen med en vacker och tålig yta. Är golvet ojämnt och smutsigt så kan vi rekommendera en golvslipning, men då måste du förstås se till att det är tillräckligt tjockt och du hanterar en kunnig hantverkare. Är det bara mindre märken och fulheter så kan det även att sandpappra golvet – det biter bra på exempelvis flisor och smuts.

Oja ger en mörkare nyans

Är du orolig för att ditt fina gamla golv kommer att utsättas för ett alltför hårt slitage så kan man behandla det med oljefernissa och sedan bona det, då får du en lättskött yta. Tänk bara på att ett golv som oljas blir något mörkare, och det kommer inte att få tillbaka sin tidigare ljusa nyans. Mera tips om golvslipning och golvskötsel kan du få här: golvslipninggöteborg.com.

Akustik och isolering nycklarna för en bra replokal

27 sep 2017

Konkurrensen inom musikindustrin är stenhård, och ska man som nystartat band lyckas nå igenom bruset måste man vara tighta och samspelta. Och det gäller oavsett vilken genre man satsar på: pop, modern dansmusik, rock, hiphop eller kanske till och med dansband.

Slarvar man i förberedelserna spelar det ingen roll hur begåvad man är och hur bra låtar man tycker sig skriva – utan ett professionellt utförande kommer man ingenstans.

Hitta en replokal i Stockholm – inte alltid enkelt

Grunden för allt detta läggs i replokalen -  det är där bandmedlemmarna lär känna varandra på riktigt och hittar sitt sound; det förhoppningsvis unika sound som ska ta bandet till topplistor runt om i världen. Men ska resultatet bli på den nivån räcker det inte med att lira och repa lite i någons garage eller källare, utan man behöver en välutrustad och modern replokal.

Det finns mängder av band (inte minst i Stockholm, som har en mycket levande musikscen) som behöver någonstans att spela så det kommer inte alltid vara enkelt att hitta en replokal i Stockholm, men det finns ingen anledning att tumma på kvalitetskraven för det.  

Bygga en egen replokal?

I värsta fall, om man är akut behov av en replokal men inte hittar det man behöver kan man bygga en själv. Eller så kanske man bara har ett rum/utrymme över som man vill göra något extra med.

Två aspekter är särskilt viktiga när man ger sig på ett sådant projekt: akustiken och isoleringen.

Akustiken

Utan att bli allför tekniska ska vi försöka förklara vad man bör tänka på för att få till en bra akustik i sin replokal. Det finns några enkla grundregler att följa.

Undvik hårda parallella ytor. Vad innebär då detta? Jo, att i ett rum som är rektangulärt (som de flesta rum är) ska två av väggarna vara ljudabsorberande, och dessa väggar ska ligga i vinkel med varandra. Dessutom ska man ha ljudabsorption i taket.

Olika ljudabsorbenter dämpar olika frekvenser. Har man ett stort avstånd mellan absorbenten och väggen dämpas låga frekvenser och när förhållande är motsatta dämpas höga frekvenser.

Dela upp i inspelningsrummet i tre delar. För att åstadkomma en perfekt klangbalans bör man ha en del som är klangrik, en del som är halvdämpad och en del som är fullt dämpad.

Isoleringen

Detta är förstås mycket på grund av hänsyn till grannarna och den övriga omgivningen. Enligt Socialstyrelsen ska ljudnivån vid repetition och inspelning av musik inte överskrida 100 dB(A) ekvivalent ljudnivå eller 115 dB(A) maximal ljudnivå.

Öser man på för fullt är det lätt hänt att man gör det. Och ösa på är något man absolut vill göra för att hitta den rätta känslan i musiken. Då krävs alltså bra isolering.

Det är relativt avancerat men grunden för bra ljudisolering är att man har en tung och tät konstruktion. Vidare ska man bygga ”rum i rum” – man har då två ljudisolerande skal och dessa får inte ha någon kontakt med varandra. Dessa rum bör byggas med åtminstone tre lager gips och isolering, och i det inre rummet behövs dessutom speciella vibrationsdämpare. Dessutom måste ventilationen och eluttagen isoleras.

För dig som letar replokal så kan du leta här.

← Äldre inlägg