Blogg

Höj värdet på bostaden genom att bygga balkong

6 dec 2017

Att säga exakt vad en balkong kostar på förhand är svårt. Dock kan man generellt säga att balkonger ökar värdet på bostaden med flera procent. Ligger bostaden i till exempel Stockholm, med landets höga bostadspriser, finns goda möjligheter att göra en bra vinst på ett balkongbygge. På sikt kan du till och med få det dubbla tillbaka vid försäljning av bostaden – om inte mer än så. I de allra flesta fall får man dock åtminstone pengarna för bygget tillbaka.

Gäller även altan

Det är inte bara balkonger på lägenhetshus som höjer värdet – utan även altaner. Precis som med balkonger blir värdeökningen som störst om altanen ligger i söderläge med en vacker utsikt. Medan balkonger ofta är i någorlunda samma storlekar, kan altaner skilja sig åt rejält.

Många anser att balkong är en förutsättning för köp

Många som är ute och letar efter bostad har balkong som krav. När du väl ska ha visning kan en balkong leda till att det kommer fler människor. Det här i sin tur kan leda till ett budkrig och att priserna trissas upp ytterligare. Dessutom är utgångspriset ofta lite högre på en bostad med balkong än en utan. Balkonger är helt enkelt något som ger dig goda chanser att sälja bostaden till ett bra pris. Särskilt viktigt kan det vara i större och tätbefolkade städer som Stockholm, där man inte har någon annan yta utomhus att vara på. Det här gäller såklart inte bara i Stockholm utan även centralt i till exempel Stockholm och Göteborg.

Ska du bygga balkong? Tänk på detta

Har du blivit lockad av den värdeökning som balkonger ger? Kanske planerar du att sälja en lägenhet i Stockholm framöver och vill göra en större vinst? Många väljer att bygga balkonger just med detta i åtanke, men framförallt kan det byggas för att vara en trevlig yta att vistas på när det blir lite varmt ute. Något som är bra att känna till är följande:

 • Inget rotavdrag i bostadsrätter. Bygge av balkonger ger rätt till rotavdrag om det sker på din egen fristående villa. Om du däremot ska bygga balkongen i en bostadsrätt får du inte göra något avdrag.
 • Gå ihop med andra i föreningen. Det är vanligt att man i bostadsrättsföreningar går ihop och bygger balkonger tillsammans. Vanligtvis tjänar man på det.
 • Var ute i god tid. Det är ofta långa väntetider och det tar tid att bygga. Om bygget ska göras i till exempel Stockholm eller annan större stad har du förmodligen större möjligheter att få hantverkare med kort varsel. I mindre städer kan du dock behöva vänta ett tag.

Lägga tak själv

27 okt 2017

Att lägga tak själv är inte jättesvårt om man har lite erfarenhet av hantverk, men det är viktigt att vara noggrann och försiktig. Fördelen med att lägga själv är såklart att slippa kostnaden för en takläggare. Dock finns det ju gott om duktiga och billiga takläggare i Stockholm, och i och med ROT-avdraget så halveras ju deras arbetskostnaden medan materialkostnaden blir den samma vare sig du lägger själv eller anlitar takläggare. I vissa fall kan det till och med bli billigare att köpa material från takläggaren, som ju kan köpa material direkt från grossist via företaget.

Gör det för din egen skull

Låt därför inte ekonomin vara det enda som styr ditt val, utan var säker på att du verkligen vill ha den här utmaningen och tillfredsställelsen av att ha lagt ditt tak själv. Det är viktigt att ha den drivkraften när du är mitt uppe i arbetet och känner orken och lusten tryta. Att ta hjälp av några goda vänner är också att rekommendera, det gör arbetet både roligare och mindre tungt. Dock bör du tänka på att det är du som ansvarar för dina vänners säkerhet när de jobbar på ditt tak, så var noga med att följa alla regler och säkerhetsföreskrifter.

Var noggrann

När man köper takpannor eller takplåt från en tillverkare får man oftast med en detaljerad bruksanvisning för hur takläggningen ska gå till. Följ den noga. Blir du osäker över vissa moment ringer du tillverkaren i första hand. Om du känner att du inte riktigt kommer att klara arbetet, ta kontakt med en erfaren takläggare och låt dem hjälpa dig. Det är mycket viktigt att ett tak blir lagt på ett säkert och korrekt sätt, annars kan konsekvenserna bli tråkiga.

Vi ger här en översikt på hur det går till att lägga den vanligaste typen av tak i Stockholm, tegeltak. Detta för att ge dig en bild av ungefär hur mycket arbete som väntar. Vi förutsätter att råspont och underlagspapp är på plats och regnsäkrat.

En översikt av arbetet

Tegelpannor läggs på ett rutmönster av träribbor, så kallad läkt. De träribbor som går lodrätt läggs först och kallas ströläkt. På dessa läggs horisontella ribbor, bärläkt, och det är på dessa som pannorna sedan läggs ut. Ströläkten spikas fast i taket med högst 60 cm mellanrum. Bärläktens mellanrum avgörs av tegelpannornas längd, oftast ca 35 cm.

Uppe på taknocken läggs en nockbräda som täcks med takpapp. På denna ska senare ligga nockpannor, som är tegelpannor speciellt avsedda för taknocken. Sedan läggs tegelpannorna nerifrån och upp, från höger till vänster. Ofta behöver man kapa pannor uppe vid nocken. Se därför till att ha en vinkelslip med en skiva anpassad för tegel. Kapningen sköter du alltid nere på marken. När du klätt sidorna av taket med pannor avslutar du med att lägga nockpannor längs med taknocken.

Pauser och säkerhet

Det är ett tungt arbete att bära tegelpannor upp och ned, mäta och anpassa och spika fast pannor. Det är dock viktigt att inte slarva när orken tryter utan att istället ta regelbundna pauser.

Det är också otroligt viktigt att du följer alla säkerhetsföreskrifter som finns vid takarbete, med ställningar, säkerhetslinor etc. Detta är lika viktigt för dig som för alla som hjälper till med takläggningen. Ser du att det slarvas med säkerheten måste du avbryta arbetet och ta ett snack med hela arbetslaget om säkerheten, om du inte gjort detta tidigare.

Behöver tips och råd från proffs på takläggning kan du till exempel vända dig till http://www.stockholmtakläggare.se.

Mysigare hemma med heltäckningsmattor

6 okt 2017

Golvet spelar en undanskymd roll i boendet. Detta sett till det rent estetiska. Ett golv har en förmåga att höja- eller sänka hela intrycket av en bostad och det är också därför som man ska ta golvet i fråga på ett lite större allvar. Ett enkelt sätt är att prova att lägga ut en matta på golvet. Går du in i rummet så kommer du direkt att märka en stor skillnad – men du kommer förmodligen inte kunna sätta fingret på vad som har förändrats; bara att någonting är annorlunda.

Detsamma gäller om du har ett golv av exempelvis trä som börjar bli slitet. Du kommer att se att din bostad känns sunkig, känns luguber och att den blir lite dassig – trots att du kanske just har städat. Att ett golv nöts ut är inte så konstigt; du går på det, du drar in smuts, du ställer tunga möbler på golvet, du flyttar stolar, bord och andra lättare möbler på dte och dina barn använder sin leksaker där – och så vidare, och så vidare. Allt detta ger repor, skrapmärken och skador där smuts fastnar och det gör att trägolvet i fråga känna smutsigt och ofräscht. Skulle du slipa golvet i fråga – ja, då kommer du, liksom vid experimentet med mattan – att se en stor skillnad. Kort och gott: golvet spelar en större roll än vad många tror och vi tänkte här tipsa om ett lite bortglömt sätt att förändra och försköna sina golv. Nämligen genom heltäckningsmattor.

Heltäckningmattor? Innebär inte denna gamla relik från 70-talet att man tvingas dammsuga varenda dag och att det hela tiden fastnar vassa saker där man kan skada sig?  Dessa frågor kommer ofta som ett brev på posten då man talar om heltäckningsmattans vara eller icke vara. Givet är att du kommer att få ta fram dammsugaren lite mer frekvent om du väljer att lägga in heltäckningsmattor – men givet är även att du kommer att få väldigt många fördelar i övrigt.

Heltäckningsmattan gör comeback

Man ska veta att heltäckningsmattan har utvecklats ganska rejält sedan den förra ”boomen” i Sverige. De tillverkas i slitstarkare material och med antistatiska fibrer där du således inte riskerar att få en kyss varje gång du sätter ned dina fötter på golvet. Idag använder man sig primärt av Polyamid – ett slags nylon – eller akrylfiber och det har gett en stor effekt; både sett till livslängd, till minskad skötsel och sett till det estetiska intrycket. Vidare så kan vi även säga att en heltäckningsmatta idag kommer i flertalet olika strukturer, mönster och färger – något som gör att man lättare kan anpassa mattan till den inredning man vill ha i rummet.

En heltäckningsmatta har även fördelar i att energiräkningen sänks. Genom att ha en matta inlagd så upplevs hela rummet som varmare och man kan i och med detta kosta på sig att vrida elementet till en lägre temperatur; något som ger utslag på en rimligare energiräkning. Dock: den främsta fördelen är – enligt oss – den behaglighet som en heltäckningsmatta för med sig. Det är helt enkelt skönt att sätta ned fötterna på en varm matta snarare än ett kallt trägolv – i synnerhet i sovrummet och på morgonen. En heltäckningsmatta är mysigare än ett kalt, kallt golv. Viktigt att veta i övrigt om heltäckningsmattan:

 •         Tänk på att låta en mattläggare lägga in den. Det är svårt att få till den rätta knycken och det innebär att du som privatperson riskerar att ”spilla” för mycket genom att skära fel. Bor du i exempelvis Stockholm så finns ett stort urval av mattläggare i Stockholm och andra städer som kan hjälpa dig; en konkurrens som ger dig lägre pris. Se till att begära in flera offerter.
 •         Var ska heltäckningsmattan läggas? På kontinenten – och i England! - är det inte ovanligt att se heltäckningsmattor i köket och till och med på toaletten. Vi skulle avråda från dessa rum då det dels finns risk för fuktskador och då det även finns risk för spill som ger svåra fläckar. Även hallen kanske bör undvikas – detta för att undvika leriga skoavtryck. Sovrum, vardagsrum och barnrum är rum som passar ypperligt för en heltäckningsmatta.
 •         Mattornas intensitet graderas från 1-4. För att veta vilken matta man ska välja till respektive rum så finns det en skala som man kan utgå ifrån.

-          Klass ett – lätt intensitet:  passar bäst i sovrum

-          Klass två – normal intensitet: passar bäst i vardagsrum

-          Klass tre – kraftig intensitet: passar i trappor, hissar, korridorer

-          Klass fyra – mycket hög intensitet: passar i offentliga miljöer; exempelvis bibliotek och kontor.

Är ditt hus i behov av en dränering?

4 okt 2017

Husets grund är tillsammans med taket de områden som får utstå mest attacker från naturen och detta i form av regn, snö och väta från marken – saker som ger ett slitage och som gör att man då och då måste dränera. Det här är ett projekt som många förknippar med något mödosamt och dyrt och visst – det kostar lite pengar att genomföra en dränering.

Men – man ska hellre ställa den kostnaden mot de skador som kan uppstå om den uteblir och detta i form av mögel och vattenskador som inte bara skadar huset i fråga utan som även medför en uppenbar risk för sjukdomar där astma och allergier är de mest uppenbara. Hur vet man då att det är dags för en dränering – finns det några tecken på att ditt hus i exempelvis Stockholm är i behov av en sådan?

Jo, det finns några små tecken och tips som man kan använda sig av om man som privatperson vill upptäcka att det börjar bli dags för att dränera och om vi radar upp dessa nedan så blir det lite lättare att följa. Naturligtvis finns det även professionell hjälp att anlita; men de punkter som följer kan vara bra att luta dig mot innan du kontaktar ett företag som genomför en grundligare undersökning.  Det första du ska göra är att gå ner i din källare och väl där så ska du kolla efter följande detaljer:

 • Luktar det mer unket än vanligt i din källare? Påminner doften om mögel? Detta kan vara tecken på att ditt hus i Stockholm är i behov av en dränering. Det kan vara svårt att känna – en källare har i sig en ganska unken luft som det är. Försök att känna om det luktar extra mycket.
 • Fläckar. Kolla efter fuktfläckar på väggar, på golvet och i taket på sin källare. Finns det sådana så är det nästa nummer du ska ringa till ett företag som jobbar med dränering i Stockholm.
 • Färgen. Hur ser färgen ut på dina källarväggar? Sitter den kvar eller kan du riva loss stora sjok med hjälp av dina händer? Är svaret ja på den frågan så är rådet detsamma som ovan – ring ett företag som jobbar med dränering.

Där hade vi tre stycken punkter som samtliga ger indikationer om huruvida en dränering är i nära antågande eller inte. Om vi ponerar att det finns fläckar på golvet i din källare och att du måste dränera huset i Stockholm – hur ska du då gå tillväga?

Hitta rätt företag för din dränering i Stockholm

För att hitta en billig firma som hjälper dig med din dränering i Stockholm så rävs det inte så mycket. Kontakta så många som möjligt och ställ deras offerter mot varandra till dess att det bästa priset utkristalliseras. Däri ligger inga svårigheter. Att hitta rätt firma däremot – det är svårare.

Kvaliteten på jobbet vid en dränering är det viktigaste och för att säkerställa att företaget du står inför att anlita är av högsta klass så finns det bara ett sätt som hjälper: kontakta tidigare kunder. Se till att få nummer till kunder som anlitat detta företag och se till att ringa dessa också. Då det gäller en dränering så är priset sekundärt – det primära är kvaliteten på jobbet!

Så tar du hand om ditt gamla trägolv

30 sep 2017

Här går vi igenom hur man tar hand om och bevarar ett vackert trägolv i ett gammalt hus. Dessa tips kan vara mycket värda i långa loppet, då de kommer att öka golvets livslängd och öka värdet på huset.

Ett gammalt trägolv i en bostad räknas idag som en betydelsefull kvalitet med ett stort värde. Men så har det långt ifrån alltid varit – många vackra gamla golv har förstörts när man lagt heltäckande mattor eller betong- och flytspackel.

Långsiktighet kommer att löna sig

Det bästa är förstås att renovera och behandla gamla trägolv på ett så långsiktigt och varsamt sätt som det bara går. Gamla trägolv består ofta av golvtiljor som kantas för hand för att man ska få ut så mycket som möjligt av trädet. Man bör av flera anledningar vara mycket försiktig med att riva ut ett sådant golv – det är inte lätt att pussla ihop eftersom brädorna är lagda enligt ett speciellt mönster.

Om man vill ha kvar det gamla trägolvet, men samtidigt ge det en ny glans, så börjar man renoveringen med att kontrollera tjockleken. Tidigare slipningar i samband med omlackeringar kan ha gjort golvet tunnare. Golvet kan i dessa fall behöva stabiliseras innan den övriga renoveringen påbörjas.

Se upp med springorna

Ett annat problem som kan uppstå med gamla trägolv är att springorna mellan tiljorna har blivit för stora av någon anledning. Korrigera inte med spackel eller kitt – det kan orsaka sprickor i träet. Det korrekta sättet att åtgärda detta är att ersätta skadade partier med trälister som man limmar fast i plankorna.

Har du ett gammalt skurgolv? Då är du lyckligt lottad – det är bara att fortsätta att skura det så håller det formen med en vacker och tålig yta. Är golvet ojämnt och smutsigt så kan vi rekommendera en golvslipning, men då måste du förstås se till att det är tillräckligt tjockt och du hanterar en kunnig hantverkare. Är det bara mindre märken och fulheter så kan det även att sandpappra golvet – det biter bra på exempelvis flisor och smuts.

Oja ger en mörkare nyans

Är du orolig för att ditt fina gamla golv kommer att utsättas för ett alltför hårt slitage så kan man behandla det med oljefernissa och sedan bona det, då får du en lättskött yta. Tänk bara på att ett golv som oljas blir något mörkare, och det kommer inte att få tillbaka sin tidigare ljusa nyans. Mera tips om golvslipning och golvskötsel kan du få här: golvslipninggöteborg.com.

Akustik och isolering nycklarna för en bra replokal

27 sep 2017

Konkurrensen inom musikindustrin är stenhård, och ska man som nystartat band lyckas nå igenom bruset måste man vara tighta och samspelta. Och det gäller oavsett vilken genre man satsar på: pop, modern dansmusik, rock, hiphop eller kanske till och med dansband.

Slarvar man i förberedelserna spelar det ingen roll hur begåvad man är och hur bra låtar man tycker sig skriva – utan ett professionellt utförande kommer man ingenstans.

Hitta en replokal i Stockholm – inte alltid enkelt

Grunden för allt detta läggs i replokalen -  det är där bandmedlemmarna lär känna varandra på riktigt och hittar sitt sound; det förhoppningsvis unika sound som ska ta bandet till topplistor runt om i världen. Men ska resultatet bli på den nivån räcker det inte med att lira och repa lite i någons garage eller källare, utan man behöver en välutrustad och modern replokal.

Det finns mängder av band (inte minst i Stockholm, som har en mycket levande musikscen) som behöver någonstans att spela så det kommer inte alltid vara enkelt att hitta en replokal i Stockholm, men det finns ingen anledning att tumma på kvalitetskraven för det.  

Bygga en egen replokal?

I värsta fall, om man är akut behov av en replokal men inte hittar det man behöver kan man bygga en själv. Eller så kanske man bara har ett rum/utrymme över som man vill göra något extra med.

Två aspekter är särskilt viktiga när man ger sig på ett sådant projekt: akustiken och isoleringen.

Akustiken

Utan att bli allför tekniska ska vi försöka förklara vad man bör tänka på för att få till en bra akustik i sin replokal. Det finns några enkla grundregler att följa.

Undvik hårda parallella ytor. Vad innebär då detta? Jo, att i ett rum som är rektangulärt (som de flesta rum är) ska två av väggarna vara ljudabsorberande, och dessa väggar ska ligga i vinkel med varandra. Dessutom ska man ha ljudabsorption i taket.

Olika ljudabsorbenter dämpar olika frekvenser. Har man ett stort avstånd mellan absorbenten och väggen dämpas låga frekvenser och när förhållande är motsatta dämpas höga frekvenser.

Dela upp i inspelningsrummet i tre delar. För att åstadkomma en perfekt klangbalans bör man ha en del som är klangrik, en del som är halvdämpad och en del som är fullt dämpad.

Isoleringen

Detta är förstås mycket på grund av hänsyn till grannarna och den övriga omgivningen. Enligt Socialstyrelsen ska ljudnivån vid repetition och inspelning av musik inte överskrida 100 dB(A) ekvivalent ljudnivå eller 115 dB(A) maximal ljudnivå.

Öser man på för fullt är det lätt hänt att man gör det. Och ösa på är något man absolut vill göra för att hitta den rätta känslan i musiken. Då krävs alltså bra isolering.

Det är relativt avancerat men grunden för bra ljudisolering är att man har en tung och tät konstruktion. Vidare ska man bygga ”rum i rum” – man har då två ljudisolerande skal och dessa får inte ha någon kontakt med varandra. Dessa rum bör byggas med åtminstone tre lager gips och isolering, och i det inre rummet behövs dessutom speciella vibrationsdämpare. Dessutom måste ventilationen och eluttagen isoleras.

För dig som letar replokal så kan du leta här.

Hitta rätt elektriker i Bromma

19 sep 2017

En renovering blir aldrig bättre än den som utför den. En klassiker som gäller såväl privatpersoner och – tyvärr – även vid rena yrkesmän. Menas här; det är stor skillnad på kompetensen mellan två olika snickare, mellan två målare och mellan två stycken takläggare och det är naturligt. Att man är olika bra trots att man i grunden har samma utbildning är något som syns inom alla yrken och är något som man också som kund får räkna med.

Kort och gott; ska du renovera ditt hus i Bromma så kan du med fördel kanske välja en snickare med några år på nacken, med lång yrkeserfarenhet och med rutin snarare än en snickare som just tagit sin yrkesexamen.

Fuskjobben ökade i samband med Rot

Däri ligger inte det problem vi tänkte belysa. Problemet här häller istället rena fuskjobb och där du vid din renovering i Bromma – i god tro och med ett gott uppsåt – anlitar en elektriker och där denna visar sig sakna behörighet. Något som tyvärr är vanligare än vad man kan tro och där speciellt storstäder och personer boende i sådana drabbas i en högre utsträckning.

Om det sedan gäller en elektriker, en snickare eller en målare spelar ingen roll; problematiken finns i alla områden och dessvärre så är fuskjobb – utförda av icke-behöriga personer – något som har samma startskott. I samband med att rot-avdraget såg dagens ljus så minskade andelen svarta jobb dramatiskt.

Plötsligt så kunde du vid din renovering i Bromma anlita en snickare, en elektriker och en målare och dra av – då 50 %; numera 30% - av den totala arbetskostnaden för jobbet. Det blev således lönsamt för dig och att anlita samma elektriker svart och utan att betala skatt låg vare sig i ditt eller hans intresse längre. Dock; detta ökade efterfrågan – fler hade råd att renovera och därmed så såg också fler företag en chans till snabba- och lättförtjänta pengar: något som skapat den dramatiska ökningen av fuskjobb.

Välj en behörig elektriker

Här finns det inga lätta lösningar och det enda som man kan peka på som hjälp för att exempelvis hitta en behörig elektriker är att aktivt be om- och ringa till referenser, att kräva att få se yrkesbevis och behörighet samt att undvika att välja den billigaste offerten.

Det finns alltid en risk i att billigast möjliga firma också erbjuder priser som väl matchar deras kompetens och då det gäller en elektriker i synnerhet så har man inte råd att ta några risker. Där kan det handla om liv och död i slutändan; den vanligaste orsaken till bränder är nämligen elektricitet dragen på ett felaktigt sätt.

Du hittar mer info på http://www.elektrikerbromma.nu/.

Var noggrann när du köper en garageport

13 sep 2017

Det kan börja med en rishög och sluta med en tjusig sportbil. Under ett liv gör många bilägare flera byten beroende på ålder, behov och inkomst. Bilar kan vi byta ofta, men garageport vill man bara köpa en gång i livet.

Garagedörrar eller porten ska liksom bara finnas där. Och självklart funka. Så att du slipper tänka på den.

Därför kan det vara klokt att titta runt bland olika modeller i handeln innan du slår till på en ny när du måste byta.

Det finns en uppsjö av olika typer av dörrar och portar för ditt garage i dag. Allt i från gamla klassiker till nya innovationer med fler funktioner. Oavsett vad du bestämmer dig för så finns det två saker som en garageport måste ha. Den ska vara lätt att hantera och ha ett bra lås. Garageporten ska du öppna och stänga många gånger i livet och du vill förstås inte ha objudna gäster i garaget.

Lätt att öppna, säkra lås

När du står inför valet att satsa på en ny garageport utgå alltså från att porten ska vara lätt för dig att öppna, men svår för tjuven att få upp.

Ett bra knep för att testa och få rätt känsla för olika portar, skjutdörrar och vippvarianter, är att gå på mässor där du kan prova olika exemplar som är monterade för demonstration. Testa och fota gärna med din mobiltelefon och jämför olika medeller när du kommer hem.

Du kommer säkert bli förvånad över hur många olika val det finns att göra. Kanske kommer du i slutändan att bestämma dig för en helt annan modell än den du först hade tänkt. Kanske en modell du inte ens visste fanns.

Trivsamt trä eller lättskött metall

Försäljare vill förstås att du ska köpa en lösning som ger företaget en bra slant. Det är bra att veta. Men lås dig inte fast vid prislappen. Tänk på att du ska ha en garageport som du vill leva med resten av ditt liv.

Gillar du trä men metall vore mer praktiskt? Gå då till dig själv och känn efter i magen. Vad vill du komma hem till varje kväll? En port i lätt metall som du aldrig behöver måla? Eller är det trivsamt trä som gör dig glad? Du vet själv bäst om du är typen som gillar att fixa eller inte. Om du är osäker kan du kanske tänka tillbaka på dina gamla bilar för att få hjälp. Tyckte du om att fixa med dem eller inte? Är du typen som gärna byter bil ofta - ja då kanske du tröttnar fort och ska ska välja en träport som går att måla om.

Om du vill köpa garageportar i Stockholm kan du vända dig hit: www.garageportarstockholm.se

En checklista för att utföra ett fönsterbyte själv

8 sep 2017

Många hus är i behov ett fönsterbyte. Tyvärr är det något som många husägare skjuter upp på. Fönster i dåligt skick kan till exempel leda till höga driftskostnader, då uppvärmningssystemet går på högvarv för att hålla temperaturen behaglig (ifall husets fönster drar, alltså).

Att utföra ett fönsterbyte på egen hand är vanligt, även om många tar hjälp från ett bolag för att få det gjort. Särskilt i större städer som Malmö, Göteborg och Stockholm har man flera aktörer att välja mellan om man inte vill göra det själv, som till exempel http://www.fönsterbytenstockholm.se.

Ska man dock göra fönsterbytet själv, utan erfarenhet, krävs det att man läser på ordentligt för att det ska bli ordentligt utfört.

Verktyg du behöver

De flesta av verktygen är enkla att få tag på och behöver inte kosta många kronor. Oavsett om du bor i en storstad som Stockholm eller i en mindre stad ute på landet är det här lätt att hitta. Om du är villaägare är sannolikheten stor att du redan har allt du behöver i verktygsväg.

 • Fogsvans eller ryggsåg
 • Hammare
 • Kofot
 • Tumstock
 • Borrmaskin
 • Skruvdragare
 • Skruvmejsel
 • Montagenyckel
 • Spackel
 • Stämjärn
 • Vinkelhake
 • Borrsväng

Som synes är merparten av verktygen grundläggande. Något som de flesta dock kanske inte har är en borrsväng, men de kan hittas på de flesta byggvaruhus. Du som bor i Stockholm eller annan större stad kan sannolikt hitta en (och till och med jämföra priser) eftersom du har många varuhus i närheten att välja på. Bor man mer avlägset kan man ibland få åka en bit för att hitta en.

Material

 • Klossar och kilar av trä (fyra av varje till var båge)
 • Komplett fönster med brädor och bleck
 • Material för fogtätning
 • Spik
 • Skruv
 • Trälim
 • Mineralull

Har du valt fönster ännu?

Ovan ser du vad du behöver i verktyg- och materialväg för att genomföra ett fönsterbyte på egen hand. En stor del av fönsterbytet är dock att välja ett bra fönster. Det finns idag många fönster i standardstorlekar på marknaden, och sannolikheten är stor att du hittar någon storlek som passar dig. Om du inte gör det, kan du behöva specialbeställa ett.

Specialtillverkade fönster är givetvis dyrare och kräver viss väntan på leverans. Om du bor nära en större stad, till exempel i Norrtälje (nära Stockholm) kan det vara värt att åka in till staden för att verkligen bekräfta huruvida standardstorlekar som passar dig finns eller inte.

U-värde

Något som är bra att tänka på är fönstrets u-värde. Ju lägre det är – desto bättre isolerar det. De kan ibland vara dyrare vid själva inköpet, men bör ses som en investering som lönar sig i slutändan. Fönster som isolerar bra gör att du kan dra in på värmeutgifterna och därmed få lägre driftskostnader för huset. Det här har potential att spara många tusenlappar åt dig över åren.

Sköt om fasaden på rätt sätt

5 sep 2017

En träfasad sätter sin starka prägel på huset. Är fasaden välmående och fin kan huset upplevas vara väldigt fräscht. Är det däremot sunkigt och nedgånget kan hela huset kännas mindre trevligt. I sådana lägen kan en fasadrenovering vara på sin plats.

Fasaden är husets skydd mot väder och vind. Om ditt hus ligger i Stockholm, som har ganska milt väder, är det sannolikt mer lättskött än vid västkusten eller norra Norrland. Stockholm, som ligger vid östkusten, är trots allt inte lika utsatt för vindar och slagregn som Göteborg är. Inte heller blir det lika kallt i Stockholm som det blir i Norrlands norra delar.

Tvätta fasaden

Om färgen ser hel och bra ut, är utan sprickor och inte har börjat flagna räcker det med att tvätta lite då och då. Hur ofta tvätten behöver göras beror på var du bor. Bor du relativt centralt i Stockholm eller annan större stad kan du räkna med att behöva tvätta lite mer sällan. Detta eftersom att angreppen från alger blir mer påtagliga ju renare luften är – tvärtemot vad många tror.

En annan faktor är färgens skick och kvalitet. En färg i dålig kvalitet blir lättare angripen av alger. Genom att se till att tvätta regelbundet saktar man ner processen och förlänger fasadens livstid, oavsett kvalitet på färgen.

Om färgen börjar flagna

Fukt och vind kan slita rejält på färgen. På fasadens mest känsliga ställen börjar ofta färgen att flagna ganska snabbt. Vid sådana lägen krävs mer än en tvätt för att råda bot på problemet. Än behövs kanske inte en hel fasadrenovering, men några extra åtgärder krävs för att få det snyggt igen.

Börja med att rengöra hela fasaden, även på de ställen där inga angrepp är synliga. Ta sedan en skrapa och stålborste för att avlägsna alla flagor. Om du märker att brädorna är i dåligt skick kan det vara läge för en fasadrenovering. Ofta kan det dock räcka med att lägga på ett nytt skikt färg. Om du gör detta, tänk på att färgen ska vara i samma typ som huset målats med innan, om inte blir resultaten knappast som du har tänkt dig.

Om huset behöver målas om

Vid ommålning där en helt ny färg väljs bör du tänka på att bygglov kan krävas. Det är också bra att försöka ta den färg som bäst passar både huset och omgivningen. Spara den färg som blir över så att du enkelt kan förbättra de mest utsatta delarna av huset vid ett senare tillfälle. Gör du en hel fasadrenovering krävs ytterligare planering.

Renovera köket med stenmaterial

22 aug 2017

Stenmaterial är inne just nu. Visserligen är det ett brett begrepp och det finns trender i olika typer av stenmaterial. Till exempel har marmor varit ett material som varit inne länge och fortfarande är det. En äldre trend som dock verkar höjas i popularitet återigen är granit, som är ett stryktåligt och okänsligt material. Perfekt att ha som diskbänk, alltså. Men det finns betydligt mer än så man kan göra med sten i köket.

Marmor

Att ha marmor i köket är sedan gammalt. Att folk fortfarande har det idag, och sätter in det idag, beror med största sannolikhet på materialets utseende. När det kommer till egenskaper är det nämligen ganska opraktiskt enligt många, om man till exempel ska ha det som diskbänk. Vid en köksrenovering där det fokuseras mycket på det estetiska kan marmor dock vara ett bra material.

Varför är det då opraktiskt? Marmor är ett mycket poröst material. Om du således råkar spilla vin eller något annat surt på bänken är det viktigt att torka upp det mycket fort. Om inte, kommer fläcken att sätta sig. Vissa menar visserligen att just detta är charmen med marmor, att det är levande. För andra blir en marmorbänk dock en anledning att vara på spänn när man arbetar i köket. Vid en köksrenovering bör man fundera på vad det är man prioriterar, om man funderar på att sätta in en marmorbänk.

Granit

Ett annat vanligt material att stöta på vid en köksrenovering är granit. De fungerar mycket bra att ha som diskbänkar med sina tåliga egenskaper. Om graniten är av hög kvalitet kommer den hålla länge och se fräsch ut över många, många år.

Arbetar man vid en bänk av granit kan man känna sig lugn. Du kan till och med ställa en glödhet stekpanna på den utan att behöva oroa dig. Granit bryts inte ner av försoningar eller luftföroreningar och alltså inte heller av höga temperaturer. Är temperaturerna tillräckligt höga kan det givetvis skada materialet, men så höga temperaturer förekommer mycket sällan i ett kök. Om du är ute efter ett hållbart och praktiskt material kan granit vara något att fundera på vid nästa köksrenovering.

Kalksten

Kalksten delar flera likheter med marmor. Det är ett poröst material som kräver impregnering för att inte vara allt för känsligt mot diverse spill. Kalksten, precis som marmor, tål höga temperaturer.

Även kalksten är kanske något man väljer främst av estetiska skäl, och inte av praktiska. De kan se ut på många olika sätt med olika detaljer och finns i flera olika färger. Vid en köksrenovering är valet av bänk ett av de största besluten man tar. Om du funderar på att välja en bänk av sten har du förhoppnings vis mer information att gå på efter att ha läst den här texten.

Piffa till och renovera om ditt kök

16 aug 2017

Köket brukar kallas för hemmets hjärta och det är inte konstigt med tanke på hur viktigt det är med just matlagning och att äta tillsammans för oss människor. Du har säkert märkt att många fester också brukar sluta i köket, hur trivsamt man än har försökt att göra det i vardagsrummet eller ute på terrassen. Förr eller senare hänger alla ute i köket ändå och minglar, sitter runt matbordet eller förbereder en nattmacka.

Många svenska kök börjar komma till åren och känns inte längre up to date eller särskilt fräscha. Efter många år av matlagning och spill sätter sig rester i fogar och hörn som är svåra att få bort. Slitna bänkskivor känns knappast hygieniska och kantstötta köksskåp ser helt enkelt inte så kul ut. Då är det dags att piffa till och renovera ditt kök!

Köksrenovering med enkla medel

Mycket kan man göra med enkla medel. Man måste inte byta ut hela köksinredningen bara för att ytskikten börjar bli slitna. Ibland räcker det med att renovera köksluckorna, byta ut bänkskivor och vitvaror. Att byta vitvarorna kan vara viktigt för att spara energi och för att köket ska kännas riktigt fräscht. Ett gammalt slitet kylskåp eller en ugn med ingrodd smuts ger knappast en bra grund för god livsmedelshygien, så här kan det vara värt att investera lite extra.

Att slipa och lacka köksluckor behöver inte kosta så mycket, men kan ge en helt ny känsla i köket. Genom att fräscha upp luckorna, välja en snygg neutral färg och fina knoppar eller handtag kan köket få en helt ny karaktär. Bänkskivorna gör också mycket till. Satsa på hållbara material såsom sten så kommer de att hålla i många årtionden framåt.

När det behövs ett helt nytt kök

Är köket riktigt gammalt och slitet kan det behövas ett helt nytt. Äldre kök saknar ofta praktiska lösningar som man gärna vill ha idag och kan ha en lite konstig struktur. Välplanerad förvaring, självstängande lådor och rejäla arbetsytor gör det så mycket roligare att laga mat och att vistas i köket.

Ta gärna hjälp med planeringen av köket av ett proffs, oavsett om du väljer en billig IKEA-lösning eller om du satsar på ett dyrare måttanpassat märkeskök. En köksplanerare kan ge dig förslag på lösningar som du kanske inte skulle ha tänkt på själv, men som kan göra ditt kök ännu snyggare, trivsammare och mer praktiskt att arbeta i.

Anlita ett bra byggföretag i Stockholm som specialiserar sig på just köksrenovering när det är dags för installationen. Även om du köper ett kök som du lätt kan montera själv är det viktigt att även detaljerna omkring blir riktigt bra utförda. Foder, lister och kakling av stänkskydd är jobb som en byggfirma troligtvis gör bättre och snabbare än du själv och om du anlitar ett byggföretag får du garanti på jobbet.

Kan vem som helst genomföra en badrumsrenovering?

15 aug 2017

Det finns i dagsläget väldigt många program på tv, flertalet tidningar och en massa sidor på internet där man lätt kan hitta tips, ritningar och inspiration kring hur man ska agera vid olika typer av renoveringar. Kort sagt; det har blivit lite av en trend att renovera och här vill vi passa på att höja ett varningens finger.

Vi gör detta genom två frågor: kan du- och får du verkligen genomföra den renovering du planerar? Vi ger ett exempel och säger att du bor i en lägenhet i Göteborg där du planerat att genomföra en badrumsrenovering. Lägenheten ligger högt upp i en fastighet och du har avsatt din semester för denna badrumsrenovering.

Du räknar med att detta – från start till mål – ska ta ungefär tre veckor att genomföra och du tycker här att du tagit i i överkant. På tv så har en liknande badrumsrenovering som den du står inför i Göteborg genomförts inom loppet av en helg och du räknar med att du inte kan vara så mycket sämre än vad programledaren i fråga är.

Men: kommer denna tid att räcka? Vi anser att du har fel och om vi först räknar upp en punkt till vårt påstående så ser den ut enligt följande:

 • Rivning och frakt. Kort sagt; du bor högt upp i en fastighet i Göteborg och hur ska du lösa allting med rivningsmaterial samt bärande av det nya? Bara här kommer din tidsplan att spricka rejält.

Anlita professionell hjälp för din badrumsrenovering

Vi nämnde också ordet – får – i samband med din badrumsrenovering och med detta menar vi att du inte får installera golvvärme eller exempelvis spotlights i taket utan en behörig elektriker. Vidare så får du dra avlopp och vatten vid din badrumsrenovering – men kan du verkligen det? Förmodligen inte. Kan du sätta kakel och klinkers? Tveksamt.

Ser man en badrumsrenovering ur alla dessa perspektiv så förstår de flesta också vikten av att anlita professionell hjälp och som ett tips så kan vi här nämna följande två punkter:

 • Rot-avdraget. Är du berättigad till rot-avdraget så kan u dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din badrumsrenovering (med ett tak om 50.000 kronor/år).
 • I Göteborg finns flertalet företag som kan sköta din badrumsrenovering från start till mål och där allt från elektriker, rörmokare, plattsättare och snickare arbetar. Det här ger dig ett effektivare jobb och ett lägre pris.

Kort och gott – haka gärna på trenden som ligger i att renovera; men använd dig av professionell hjälp där det krävs och inse dina egna begränsningar.

Renovera din lägenhet och öka värdet

14 aug 2017

Bostadsmarknaden i Stockholm skiljer sig avsevärt från hur den ser ut i andra städer – i viss mån Göteborg undantaget – och detta i form av hur priserna stigit under, framförallt, senare år. Kort sagt; från att tidigare haft höga priser gällande bostäder så har Stockholm idag i det närmaste absurda sådana och till stor del så finns den en logiskt förklaring till denna utveckling. Det handlar nämligen om inflyttning och att man under en längre tid inte byggt tillräckligt många bostäder i Stockholm i förhållande till denna; något som alltså gjort att priserna på de befintliga bostäderna skjutit – och skjuter – i höjden.

Dock så innebär detta att man kan göra enorma vinster som privatperson om man köper- och säljer – en bostad i Stockholm och vi tänkte titta lite närmare på en sak som kan vara extra lukrativt. Nämligen följande; man köper en lägenhet som inte håller högsta klass – väldigt dåligt sådan, närmare bestämt – och därefter så genomför man en omfattande lägenhetsrenovering för att sedan sälja denna med enorm vinst.

Det finns idag ett stort värde i att göra på exakt det sättet i Stockholm och att aktivt söka efter slitna bostäder för att genomföra en omfattande lägenhetsrenovering har för många visat sig vara en ren och skär guldgruva.

Rot-avdrag och konkurrens ger en billig lägenhetsrenovering i Stockholm

Det som man ska räkna in i detta är dock att en lägenhetsrenovering kräver kunskap och att man således i de flesta fall måste anlita professionella yrkesmän. Kväver då inte detta den potentiella vinsten och äter inte kostnaden för arbetet med en lägenhetsrenovering upp den denna framtida  vinst i Stockholm? Nej, och det är det som är det fina med detta tips.

En lägenhetsrenovering i Stockholm utförd av en professionell firma behöver nämligen inte alls kosta så mycket (ställt mot den vinst man kan göra efter avslutat arbete och en försäljning) och anledningen till detta är två till antalet. För enkelhetens skull så radar vi dessa anledningar till varför en lägenhetsrenovering inte behöver kosta så mycket pengar i Stockholm.

 • Rot-avdraget. Rot-avdraget går naturligtvis att använda även utanför Stockholm och gällande andra projekt än vid just en lägenhetsrenovering. Men; det här är ett område där denna skattesubvention verkligen kommer väl till pass och där man verkligen kan se att den halverade kostnaden för arbetet bär frukt.
 • Konkurrensen. En annan del av det låga priset för en lägenhetsrenovering i Stockholm handlar om att det finns väldigt många företag som kan erbjuda tjänsten och där man således som kund kan att in flera offerter och därefter ställa dessa mot varandra för att slutligen välja den billigaste. Det här är – helt enkelt – ingenting som kan göras på samma sätt i en mindre stad och där får man istället acceptera det föreslagna priset.

Ta hjälp för att täta din skorsten i Stockholm

3 aug 2017

Då väldigt många skorstenar i Stockholm är otäta så krävs det att dessa renoveras så att de går att använda på ett korrekt sätt. En skorsten är ofta murad och det är den som får stå emot väldigt stora angrepp i from av vind, snö, regn och övrigt nederbörd; något som gör att en skorsten bör ses över betydligt oftare än vad många tror. Det här handlar heller inte om någon större kostnad – om inte denna skorstensrenovering är väldigt omfattande förstås – och det företag man anlitar i Stockholm brukar generellt sätt jobba ganska effektivt också.

Det som man dock bör vara noggrann med är att anlita rätt företag och inte nöja sig med första bästa; detta är speciellt viktigt om du har en skorsten av tegel som kräver lite större precision än vad andra material gör. Hur ska du då kunna kolla upp att ett företag är seriöst och kompetent nog att ombesörja din skorstensrenovering i Stockholm?

Jo, här finns det framförallt ett sätt att skilja agnarna från vetet och här handlar det om att se att detta företag verkligen har behörighet och är certifierade enligt Behörig Skorstensentreprenör. Detta är nämligen ett kvalitetstecken som visar att företaget får – och kan! – jobba med att reparera din skorsten. Saknar företaget i fråga denna kvalitetsstämpel; ja, då är nog detta en indikation på att du ska avstå och istället vända dig till en anna firma som erbjuder sina tjänster inom skorstensrenovering i Stockholm.

Skulle du – trots att Behörig Skorstensentreprenör finns hos företaget – fortfarande känna dig osäker så finns det ytterligare några små detektivtrick som diu kan använda dig av och här kan internet fungera som ett bra verktyg. Det vi menar här är att du kollar upp de företag i Stockholm som jobbar med skorstenar i allmänhet och renoveringar av dessa i synnerhet och ser över hur betygen för dessa ser ut på olika forum.

Numera – i och med att hela hantverksbranschen drabbats av oseriösa aktörer – så finns det nämligen flertalet forum där man kan jämföra priser, utförda jobb och kundbemötande; saker som samtliga är av avgörande för dig som kund.

Detta är en av fördelarna med internet – att du själv kan kolla upp olika företag och jämföra med andra utan att behöva kontakta dessa är guld värt. Prova detta – oavsett om det handlar om en skorstensrenovering i Stockholm eller renovering av ett badrum i Köping.

Billigt underhåll av din skorsten i dagsläget

Det som du har en stor fördel av i dagsläget är att du vid olika renoveringsprojekt har rätt att använda ditt rot-avdrag. Detta innebär att du kan anlita ett företag för exempelvis en renovering av din skorsten och därefter dra av halva beloppet för arbetskostnaden på din deklaration och sedan få tillbaka detta på din skatt.

Det här gäller naturligtvis inte bara i Stockholm utan över hela Sverige; dock ska vi här tillägga att det gäller att passa på. Detta förmånliga avdrag ser nämligen ut att halveras vid årsskiftet och således finns det ingen anledning att renoveringsprojekt skjuts på framtiden. Passa på att smida medan järnet är varmt.

← Äldre inlägg