Blogg

Så arbetar du med betong

15 apr 2018

Ibland kan det vara bra att arbeta med torrbetong. Det kanske låter lite märkligt, eftersom betongen egentligen alltid ska vara våt och fuktig innan den ska härdas, men vid vissa tillfällen blir resultatet bäst när den är torr när man ska arbeta med den till exempel om du ska gjuta fast stolpar i marken. Då gräver du först ett hål i marken, du ställer stolpen i hålet, fyller på med torrbetong. Sedan häller du på vatten.

Arbeta med betong som färgats

Det kan också vara roligt att arbeta med betong som blandats med färg. Då använder man pigment, ett färgpulver, en slags oxidfärg, som innehåller järnoxid, och de finns i allt från vitt, rött, gult, brunt, blått och svart. Med färgämnena i betongen kan du i princip göra vad som helst; en liten dekorationslåda, en möbel, en kruka, ett helt hus(!) Framför allt bygger du husgrunder med betong. Särskilt om du gjuter husgrunden med en platta. Då får du en stabil grund som håller borta fukt. Du kan även gjuta en sockel till ditt hus. Den behöver underhållas eftersom sockeln kan angripas av fukt om den spricker. Efter några år lär den göra det eftersom den mesta marken som våra hus står på flyttar och rör på sig.

Arbeta med betong som armerats

Det är därför vi ofta armerar betongen som vi bygger våra hus med. Armeringen gör den mer hållbar och fast. Den håller ihop betongen bättre. Den ger en annan stadga åt betongen. Armering av betong används när man bygger hus i jordbävningsdrabbade länder. Då bygger man för att betongen ska hålla ihop när hela huset rör på sig. Med modern teknik har man lyckats bygga flerfamiljshus på höjden. Då bygger man med pendlar högst upp i byggnaden, som gör att huset inte tippar över när marken rör sig, utan svänger istället fram och tillbaka, vilket förhindrar att husen rasar vid stora jordbävningar.

Kom ihåg att betongen måste hållas fuktig tills den har härdats klart. Det kan ta flera dagar innan den kan härdas, minst 3, 4 dagar, annars kan den spricka om den torkar för snabbt. Det ska heller inte bildas luftbubblor i betongen om den ska hålla som den är tänkt. Har du inte erfarenhet av betongarbete, är det bästa att du väljer ett företag som har lång erfarenhet av betongarbeten. Känner du inte till ngåot sådant företag, väljer du ett som du kan hitta om du rådfrågar nätet. Googla i så fall betongarbeten Stockholm, så får du mågna bra förslag på företag som arbetar med betongarbeten om du bor i Stockholm, annars väljer du betongarbeten och skriver in det ortsnamn där du bor. Läs mer här om ett betongföretag som arbetar med betongarbeten i Stockholm på: http://www.betongarbetenstockholm.nu.

Golvslipning sker till en bråkdel av priset

28 mar 2018

Golven nöts dagligen. Du går på dem, du drar in skräp, smuts och vatten utifrån, du ställer tunga möbler på golven, du skapar med stolar och du kanske tappar någonting - allt detta ger golvet skador och innebär att det tappar den ursprungliga skönheten. Ett äldre golv tappar dessutom i glans och ser inte lika ombonat ut allteftersom tiden passerar. Det senare gör att ett äldre golv kan dra med sig ett helt rum i “förfallet”. Oavsett vilka tapeter du har eller vilka möbler du använder: ett slitet golv ger en tristare atmosfär.

Detsamma gäller dock - tack och lov - även det motsatta. Genom ett fräscht golv så kan hela intrycket av ett rum bli mer positivt. Men, kostar det inte ganska mycket att lägga ett nytt golv då? Jo, och därför så ska vi titta närmare på ett annat alternativ som i många fall definitivt är att föredra: nämligen en golvslipning. En golvslipning är möjlig att genomföra på i stort sett alla typer av trägolv samt vissa stengolv. Det finns några uppenbara fördelar med detta alternativ och vi tänkte rada upp några av dessa här nedan:

Några fördelar med en golvslipning

 • Billigare. : tt nytt golv kostar ganska mycket både att köpa och att lägga in (förutsatt att du tar professionell hjälp). En golvslipning sker till en bråkdel av priset och även om du - något som rekommenderas - tar professionell hjälp så blir det inte så dyrt. Bor du i Stockholm så kan du dels ta in flera offerter och därigenom få ett bättre pris genom att förhandla. Dels så kan du - oavsett var i Sverige du bor - även använda rot-avdraget för en golvslipning. Denna skatterabatt ger dig en möjlighet att anlita ett företag och dra av 30 % av kostnaden för det arbete de lägger ner. Beloppet i fråga är ofta draget direkt på fakturan så du behöver inte oroa dig för krångligt pappersarbete. Däremot så bör du se över om du har rätt att använda Rot - ring- eller logga in på Skatteverket och du får ett snabbt svar.
 • Bättre resultat I många fall så är ett äldre trägolv väldigt vackert - under det översta lagret. Du slipar bort ytbehandlingen och ett tunt lager av trän - under detta gömmer sig ett patinerat golv, men vackra ådringar som hunnit sätta sig. Köper du ett nytt golv så tar det väldigt lång tid innan det blir lika vackert. Ett nytt golv kan kännas kallt och naket; ett äldre ger mer värme
 • Möjligt att förändra Säg att du har tröttnat på hur ditt gamla golv i Stockholm ser ut. Inte ens då behöver du köpa ett nytt - det är nämligen valet av ytbehandling som ger mest effekt. Väljer du att använda olja så får du mer värme, väljer du lack så får du en mer glansig yta och om du väljer hårdvax så får du en slags kombination. Du bör dock välja med skydd i åtanke i första hand. Här är lack att rekommendera i rum med högt slitage - en golvslipning i hallen bör avslutas med lack som ytbehandling. Det är även möjligt att använda färg - genom så kallad pigmentering - och ge golvet ett helt nytt utseende.

Läs mer om golvslipning: http://www.golvsliparnastockholm.nu.

Vad är ett KNX-hus?

21 mar 2018

Har du hört talas om KNX – och undrat vad det är? KNX brukar användas om hus som man förut kallade för ”smarta hus”. KNX är en förkortning av ”connexio” som är latin och betyder förbindelse. KNX innebär att de flesta funktioner som kan finnas i ett hem och som går på elektricitet, såsom värme, ljus och nedkylning (kyl och frys) är ihopkopplade med varandra och med en app, som gör dig som husägare kopplad till husets elsystem på distans. Har du till exempel ett elektroniskt lås på din dörr, kan du öppna dörren från din mobil. Har du elen kopplad till appen i din mobil, kan du alltså stänga av och knäppa på elen på semestern. KNX-systemet kan även självständigt känna av aktivitet, som behöver stängas ner och spara el.

KNX är en världsomspännande standard för hem-och fastighetskontroll. Med hjälp av KNX kan du samordna och integrera dina elfunktioner och skapa ett smart hus som gör ditt hem energisnålt och säkert. Sensorer kan känna av omgivningen och skicka en signal av tända, släcka, stänga av och så vidare. När huset är tomt så ser systemet till att allt elektriskt är avstängt.

Installerar du detta system i ditt hus har du en ”partner” som hjälper dig att släcka lampor och annat som drar el i onödan när ingen är där. Det kanske låter motsägelsefullt att man installerar ett elektriskt system som släcker ner elanvändningen, men det är just så det fungerar.

Bli självförsörjande av el

Är du rädd för att använda för mycket el och vill få ner dina elkostnader? Då kan du se till att bli självförsörjande av el genom att installera solceller på ditt hustak. Då kan du ackumulera energin som du får under soliga dagar, och använda den när du behöver vid andra tillfällen. De tar inte mycket plats, inte mer än samma yta som ditt tak är stort. Det är inte krångligt och i synnerhet inte om du väljer att anlita en elektriker som kommer och gör det för dig. Då behöver du inte hålla reda på något annat än on-och-off-knappen.

I en solcell är det solens energi som fångas i cellen. Den omvandlas till växelström som kopplas in till husets elcentral och går att använda som vilken annan elektricitet som helst. Känner du dig osäker på hur solceller fungerar kan du börja i liten skala och sedan bygga ut dem senare när du känner dig mer säker på hur det fungerar. De kräver inget underhåll och har en lång hållbarhet. De är miljövänliga och installerar du dem, bidrar du till en mer miljövänlig värld. 

Bor du till exempel i Helsingborg kan du ta kontakt med denna elektriker i Helsingborg som gör ett hembesök hos dig. Efter det kan de installera dessa på ditt tak och hjälpa dig komma igång.

Ska du renovera inomhus?

14 mar 2018

Ska du renovera hemma hos dig? Har du tröttnat på gamla material och nu funderar på vilka material som du ska välja till din inredning? Som du har tröttnat på slitna golv, vill vi gärna rekommendera golv av trä. Det är bland det mest hållbara slags golv du bara kan tänka dig. Man måste inte alltid lägga parkett, utan man kan faktiskt variera sig. De flesta tänker på trista parketter av ek, när de tänker sig trägolv. Men sanningen är långt ifrån det. Numera kommer trägolv i olika sorts träsorter och i olika former. Du kan välja allt från de billigare materialen av laminat, till dyrbara och mer kostsamma parketter i ek.

Oavsett vilket slags trä du väljer och om det är ett klickgolv, i laminat, i tiljor (breda plankor) eller som parkett, så väljer du ett hållbart golv som du kommer att kunna använda i många år framöver. Det är ett levande material, som åldras på ett snyggt sätt om du underhåller golvet på rätt sätt. Trägolv är också sådana golv som du kan slipa efter mer än femton års användning. Då kan du få det i sådant skick att det nästan ser nytt ut.

Olika trä skapar olika stilar

Beroende på vilken slags parkett, eller vilket mönster du väljer på ditt trägolv, skapar du olika stil på inredningen. Ett trägolv lagt i tiljor ger ofta ett väldigt gediget och robust intryck. Man tänker på stockstugor ute i skogen, i gammal stil och gammaldags eldstäder. Väljer man ett furugolv blir det ett ljust golv som passar bra i barnrum, till exempel på grund av sitt mjuka underlag. Även i ett kök, passar det med ett ljust furugolv. I ett vardagsrum passar det bäst med en parkett i olika träslag, för att få ett levande golv med ett mönster som framträder tack vare de olika träslagen.

Efterarbetet och behandlingen avgör golvets utseende

När man väl har lagt trägolvet, förändras karaktären på det tack vare den yt- eller efterbehandling som görs på golvet. Med hårdvax får du en yta som gör att träets ådringar framträder på ett snyggt sätt. Ett lackat golv, ger en hållbar och tålig yta. En oljad yta ger en mörkare färg som också förlänger golvets hållbarhet.

Om det är så att du är i beråd att sälja ditt hus, eller bostad i Stockholm, kan du få ett bättre pris för din lägenhet eller hus med en enkel golvslipning. Ett vackert trägolv gör hela huset mer attraktivt och du kan få tillbaka trägolvets ursprungliga utseende. Därmed kan du höja priset på försäljningen och få ut ett pris som du kan bli nöjd med. Behöver du en seriös och duktig golvslipning kan du fortsätta läsa här.

Vet mer om teleskoplastare och dess användningsområden

5 mar 2018

Behöver du lyfta något stort och tungt från en hög höjd? Det vore lönlöst att försöka med gaffeltruck. Är det dessutom väldigt tungt är mängden maskiner och verktyg man kan arbeta med begränsad. Lösningen för det här heter ofta teleskoplastare. Många företag och privatpersoner väljer att hyra in dem när en uppgift av dylikt slag ska lösas.

Vad är det egentligen?

Teleskoplastare har fått sitt namn efter den teleskopiska bom som sitter mitt på maskinens kropp. Det här gör den flexibel att flytta saker med och gör att den kan klara rörelse i nästan alla riktningar. Därtill har den ofta kapacitet att klara av riktigt, riktigt tunga lyft. Självklart bör man sig inte försöka på ett lyft som ligger på gränsen för vad den klarar av. Är det så att planerar att hyra en teleskoplastare och vill veta både vad det kostar att hyra en teleskoplastare och pris kan du helt enkelt ta reda på detta innan du påbörjar ditt arbete. Det skiljer sig åt, beroende på vilken modell du hyr.

Kan användas som skylift

Har du ett jobb där du både behöver flytta tunga saker på höjder och där du eller en medarbetare också behöver vara högt uppe, är teleskoplastare med hög sannolikhet den maskin som passar er bäst. Att använda den som en skylift är relativt enkelt. Det räcker med att montera på en korg eller en container längst ut på bommen. Det här kan även fungera som ett substitut för byggnadsställningar och varuhissar. En mångsidig maskin, helt enkelt.

Många teleskoplastare brukar kunna höja bommen till ungefär 17 meters höjd, men det kan se annorlunda ut just för den modell du väljer att hyra eller köpa. Det finns modeller som både klarar betydligt lägre och högre höjder än så. Vad gäller lyften brukar de klara någonstans mellan 3 500 – 5 000 kilo som maximal lastvikt. Det finns dock modeller som kan hantera mer vikt än så, men de är lite ovanligare att se.

Att hyra en teleskoplastare

Som alltid när du ska hyra stora maskiner, gäller det att se till att du hittar ett uthyrningsföretag du litar på. Är det något fel på maskinen, eller om något annat strul uppstår, finns en risk att du inte kan hålla övrig planering för ditt projekt.

Det gäller också att se över om du faktiskt får sitta bakom spakarna i en teleskoplastare. Det du behöver ha är ett utbildningsintyg, alternativt yrkesbevis, av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. För att få delta i en utbildning för teleskoplastare behöver du vara minst 18 år gammal och ett B-körkort eller körkort för traktor sedan tidigare. Det kan se annorlunda ut på privat, inhägnat område.

Renovera luftigt

26 feb 2018

Det är väldigt populärt med öppna ytor i hemmen. Många ser till att renovera så att vardagsrum och kök går i ett enda plan. Då kan man behöva riva väggar för att kunna få ett luftigt hem. Många tar det ett steg till och river undertak, så att takbjälkarna kommer fram. Då kan man behöva avlägsna elkablar och elsladdar. Det gäller att ha rätta rivningskunskaper för det jobbet.

Då gäller det att ha rätt utrustning och redskap för arbetet. River man på fel sätt kan man andas in farliga dammpartiklar. Då bör man anlita ett rivningsföretag som har de rätta kunskaperna. Ibland kan man behöva sanera hemmet, ifall det visar sig finnas byggmaterial som inte är hälsosamma att ha där hemma.

Lätt hitta rivningsföretag i Stockholm och andra storstäder

Bor man till exempel i Stockholm, är det lätt att hitta ett rivningsföretag som inte kostar skjortan. Det är viktigt att ta in offerter och jämföra priser så man inte behöver betala överpriser för renoveringen. När du ska renovera bör du göra följande:

1. Planera renoveringen. Hur vill du att det ska se ut? Är det en stor renovering kan man med fördel anlita en arkitekt. Även om arkitekten inte gör hela jobbet, kan man låta en sådan titta på den planering som man har gjort och den kan komma med bra idéer på lösningar.

2. Gör en budget – både för arbetskostnaderna och material. Gör en väl tilltagen budget. Ofta händer saker som man inte har tänkt och då kan kostnaderna dra iväg. Då är det lättare om man har avsatt tillräckligt med pengar för utgifterna, och man blir inte obehagligt överraskad.

3. Ta in offerter från olika hantverkare. Det bästa är att jämföra vad de olika hantverkarna kan tänka sig ta för jobbet. Ibland kan det skilja ganska mycket så hör dig för bland din umgängeskrets och vänner. Många gånger har de anlitat bra hantverkare själva.

4. Ta referenser från de hantverkare som du fått offerter från. Att ta referenser är en nödvändigt. Det finns bra hantverkare – och så finns det de som inte är så nogräknade. Dessutom kan de i värsta fall gå i konkurs och då måste du göra om jobbet med att hitta en ny hantverkare. Det tar onödigt med tid, så kolla upp dem du tänker anlita.

5. Anlita rätta hantverkare.  Det här är nästan samma sak som i punkten ovan, men det gäller att ta kontakt. När du pratar med den hantverkare som du funderar på att anlita hör du redan i telefonen om det är rätt person för jobbet. Det är ju ändå en person som du ska släppa in i ditt hem, kanske varje dag under någon månad. Då är det bra med en bra personkemi mellan er.

6. Skrid till verket. Detta är ju den viktigaste punkten och lär ta den längsta tiden.

7. Släng allt material som kommer från rivningen. Har du anlitat rätt hantverkare, lär de ta hand om denna punkt själva. Det blir mycket material som kommer ur en rivning. Se till att de gör det åt dig så slipper du ta i material som kanske inte är så hälsosamt att ta i.

Efter rivningen är bara det roliga jobbet kvar

När väl rivningen är över kan man skrida till verket. Att bygga upp är roligare än att riva ner. Vet du hur du bygger väggar? Om du inte vet det, bör du anlita hantverkare. Dessutom lär de veta hur man isolerar väggar och tak. Det är viktigt att anlita noggranna hantverkare. Det är bättre att det får ta tid och att de utför arbetet noggrant än tvärtom. De som är snabba är sällan noggranna. I slutändan är det viktigast att arbetet utförs noggrant än att det går snabbt. Ett noggrant arbete höjer värdet på din bostad, än tvärtom. Så tänkt långsiktigt när du bestämmer dig för att renovera ditt hus. Läs rivningstockholm.nu för mer information om rivning i Stockholm.

Planera din tillbyggnad för lägre kostnader

22 feb 2018

Ett vanligt fel som privatpersoner gör vid olika byggnationer är att man tar det som det kommer. Med detta menar vi att man inte tänkt igenom allting innan och att man därmed gör sig själv mer själslig för ökade kostnader. En ritning till exempelvis en tillbyggnad av något slag kan visa sig innehålla stora brister och där man måste hitta alternativa lösningar som i sin tur dels gör att projektet tar längre tid och att det dels också kostar mer pengar. 

Det vi skulle vilja göra här är att tipsa om att ta hjälp. Detta i synnerhet om du saknar vana och om du ska göra någon typ av tillbyggnad som du kommer att använda på daglig basis. Menas här; ska du bygga exempelvis ett förråd så har du större marginaler att misslyckas jämfört med om din tillbyggnad kommer att vara exempelvis ett extra sovrum eller en bastu med relaxavdelning. Den senare kommer att innehålla allt från dragning av vatten, avlopp, elektricitet, ventilation och plattsättning - moment som du måste ta hjälp för (gällande det elektriska) och som är svåra att lyckas med som lekman. 

Planering blir i många fall avgörande. Ritning, val av material och själva byggnadskonstruktionen måste vara genomtänkt och alla kontakter med myndigheter måste vara tagna. Vår lösning: ta professionell hjälp och välj ett företag som erbjuder totalentreprenad. Läs mer om professionell tillbyggnad på: tillbyggnadstockholm.com.

Delad entreprenad eller totalentreprenad i Stockholm?

Det vanliga vid tillbyggnader såsom exempelvis en bastu och ett hemmaspa är att på egen hand gör jobbet man klarar av och att man för de moment som man måste ta hjälp också gör det. Detta kallas delad entreprenad - något som förutsätter att du har tillräckliga förkunskaper för att kunna göra stora delar av jobbet själv. Fördelarna med delad entreprenad är att det kan bli billigare och att du själv kan påverka jobbets effektivitet. På gott och ont; man ska veta att varje byggnation tar längre tid än man räknat med. 

Använder du totalentreprenad vid din tillbyggnad i Stockholm så sköter ett och samma företag allting. Du blir mindre känslig för exempelvis sjukdagar och annat som kan ta tid från ditt projekt. Företaget organiserar arbetet och sätter in extra folk då det behövs. Tidsplanen följs bättre

En annan typ av delad entreprenad är att du själv agerar byggledare och tar in offerter från flera olika företag inom olika områden. Du gör inget jobb själv - men det är du som ser till att en rörmokare, en elektriker, en plattsättare och exempelvis en snickare infinner sig då det är dags. Det kan ge lägre priser - men ofta så handlar det om att denna tillbyggnad A) blir dyrare B) tar längre tid och) Blir sämre. 

Enkelt förklarat: det kan hända saker längs vägen - ett par sjukdagar hos den elektriker i Stockholm du anlitat - som sinkar hela arbetet med din tillbyggnad. Kommer inte elektrikern så kan inte snickaren jobba och då kan inte plattsättaren göra sitt jobb och så vidare. Du blir mer känslig och utsatt av denna typ av delad entreprenad. 

Totalentreprenad innebär att du kontaktar ett och samma företag som sköter allt: planeringen, ritningar, elen, vatten, avlopp, plattsättning och finsnickerier samt kontakter med myndigheter. En form som kan bli dyrare initialt men som ofta visar sig bli billigare - och bättre - i det långa loppet. 

Är ni i behov av pallgafflar?

10 feb 2018

Inom vissa yrken och verksamheter så används pallgafflar på daglig basis. Ett oumbärligt hjälpmedel som underlättar verksamheten rejält - förutsatt att man har rätt typ av pallgafflar. Tyvärr så har många företag pallgafflar av ett omodernt snitt; otympliga att köra, svåra att justera, dålig sikt och slitna tänder som på sikt kan leda till svåra olyckor. I många fall så har man heller inte koll på kapaciteten och överlastar sina pallgafflar; något som, av förklarliga skäl, kan leda till svåra olyckor. 

Vårt råd - oavsett om du ska köpa nya pallgafflar till en helt ny verksamhet eller om du som verksam inom exempelvis lagerhållning ska uppdatera er gällande pallgafflar - är att ni försöker anpassa er efter era behov. 

Ställ några frågor innan; vad behöver jag för längd på tänderna, hur tunga lyft ska jag göra - kommer jag någon gång att behöva göra tyngre lyft? - hur stort utrymme har jag och hur flexibla pallgafflar behövs för att underlätta verksamheten? Dessa frågor ska du dels ställa dig själv och dels också till den återförsäljare av pallgafflar du besöker. Genom detta - och naturligtvis svaren på frågorna - så kan ni hitta rätt typ av pallgafflar. Läs här fler detaljer.

Svensktillverkade, ISO-standardiserade och godkända pallgafflar

Vi skulle säga att säkerheten bör sättas i det främsta rummet och inte priset. Det sker många olyckor på lager som skulle kunna undvikas. Även om pallgafflar per se inte ligger bakom de flesta olyckor - mestadels så handlar det om stress och oaktsamhet. - så bör man se över de man använder sig av.  

I många fall så har nämligen pallgafflar en del i olyckorna. Detta på grund av att man använder sig av en klumpig modell som inte ger den sikt som behövs. Jämför man äldre, mekaniserade pallgafflar med moderna modeller - styrda av hydraulik - så är skillnaden milsvid. Man får som förare bättre sikt - både vid lastningen och vid transporten mellan punkt A och B. Ett bra, säkert val! 

Vidare så bör man även se till själva tillverkningen. Vi skulle säga att du aktivt ska söka efter pallgafflar som är tillverkade i Sverige och som är tillverkade efter ISO-standard. Det finns även ett naturligt värde i att välja pallgafflar som blivit godkända av branschen och som således håller den standard man kräver som kund. 

En lite dyrare pallgaffel kan på sikt spara in mycket pengar. Den kommer att hålla längre och dessutom - om du köper från rätt återförsäljare - så brukar längre garanti samt service ingå i avtalet. Köper du billigare pallgafflar från utlandet så tar du en risk - både sett till det ekonomiska och sett till dina anställdas säkerhet. 

Vad kostar det att bygga en carport?

6 feb 2018

Har du eget hus och funderar du på att bygga till ett garage, eller en carport? Tänk på att om du bygger ett garage, behöver du ett bygglov, oberoende om du vill ha ett fristående garage, eller en tillbyggnad på ditt hus som blir ditt garage. Med en carport behöver du inte bygglov, eftersom det inte fungerar som ett extra hus på tomten, och heller inte förändrar huset på något sätt. Men vilka är fördelarna med att bygga ett garage, jämfört med en carport?

För- och nackdelar med garage och carport

En del saker säger sig självt; ett garage är lite kallare än det övriga huset, men att ha en bil stående i ett garage, gör att det inte rostar, eller utsätts för nederbörd och kyla. Det är dock viktigt att ditt garage inte är för varmt för att bilen inte ska drabbas av rostskador.

Är garaget för varmt, bör du torka av bilen varje gång som det regnar, och ska du torka bilen bör du först tvätta bort allt smuts, så att du sedan kan torka den, utan att smutsen repar lacken på den. Låter lite bökigt eller hur?

Då är det bättre att ha ett garage som är nästa lika kallt som utomhuskylan. Bygger du däremot en carport, slipper du just den risken med att bilen rostar. Däremot står bilen lika mycket utomhus, som utan carport. Det enda du slipper är den värsta vätan på bilen, och bor du där det kommer ner snö, slipper du få den helt översnöad (i bästa fall). 

Dyrare att bygga garage än carport

Det innebär mycket större kostnader att bygga ett garage, än vad det kostar att bygga en carport. Vill man ha en carport som är till exempel 5320 centimeter gånger 3213 centimeter går hela bygget på cirka 6.000 kronor, men vill du ha carporten som en byggsats och som är lätt att bygga själv kan det gå på 32.000 kronor, alltså mer än fem gånger så mycket.

Bygger du ett garage som är 6446 centimeter gånger 4048 centimeter går ett garagebygge på 10.000 kronor, eller om du väljer att köpa det som en byggsats går kostnaden på 70.000 kronor. Prisuppgiften kommer från K-Rauta. Behöver du sedan anlita hantverkare som bygger bygget kan själva arbetskostnaden komma att kosta ungefär lika mycket som materialkostnaderna, men med ROT-avdraget kan du göra av drag upp till 30 procent av arbetskostnaden, men inte mer än 50.000 kronor per person och år.

Du behöver asfaltera udnerlaget

I båda fallen kan du behöva asfaltera din uppfart. I synnerhet gäller det om du bygger en carport. Då är det bäst att asfaltera hela uppfarten och gården för snyggast resultat. Varför inte asfaltera en större del när du ändå är i byggtagen? Har du barn kan de få en del av tomten att spela tennis eller basket på. Kan vara bra för att uppmuntra dem att vara mer ute och sporta än bara sitte inne.

5 kända byggnader har eller ska rivas i Stockholm

29 jan 2018

På grund av enormt höga markvärden och stor efterfrågan på bostäder och kontor har företag som arbetar med att riva hus i Stockholm definitivt inte svårt att få in jobb. För trots att det ofta är historiska byggnader så rivs det hus i en stor mängd. Allt för att skapa plats till moderna lösningar. 

1880tals-huset vid Abba Museet

Byggnaden som står precis bredvid Abba Museet är köpt av Björn Ulveus företag med målet att bli ett hotell. Men någon rivning blev det inte direkt efter köpet eftersom Stadsmuseet ansåg att det fanns kulturhistoriska värden i huset, som är från 1880-talet. Frågan var i början av 2017 inte avgjord men mycket talar för att det blir ännu ett historiskt hus som blir rivet inom kort. 

Tullhuset

Att Tullhuset i Stockholm ska rivas är klart. Det har varit ett mycket omdiskuterat projekt då flera partier antingen varit tveksamma eller negativa mot rivningen. Det har även kommit in många åsikter från privatpersoner som vänder sig emot målet med rivningen. Det är vanligt att riva hus i Stockholm för att ge plats till bostäder men i detta fall är det tänkt bli en ny stor byggnad för Nobelstiftelsen. Det skulle skapa en stor skillnad i utseendet av området och många anser även att Nobelstiftelsen borde prioritera att lägga pengar på annat. Exakt när och hur rivning kommer att ske var däremot inte klart i början av 2017. Då väntade en del rättsliga processer. 

Astoriahuset

Efter de så kallade ”Klararivningarna” infördes ett förbud mot att riva hus i Stockholm. Det resulterade i att extremt få rivningar genomfördes under 80- och 90-talet. Det är något som ändrats på 2000-talet och det blev då klart att exempelvis en flygelbyggnad till Astoriahuset skulle rivas. Tanken är att det ska bli kontorshus i denna byggnad. Det var i alla fall klart från både Länsstyrelsen och Stockholms Stad. Däremot valde vissa att ändå överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen. 

Kontorshus på Liljeholmen

Flera större kontorskomplex, som byggdes på 70-talet eller 80-talet, finns på listan bland de företag som arbetar med att riva hus i Stockholm. I centrala Stockholm revs exempelvis kvarteret kring Gallerian och det gäller även Passagenhusen. På Liljeholmen skapas därmed en stor skillnad i stadsplaneringen när större kontorskomplex jämnas med marken för att ge plats åt vad man idag har större behov av, bostäder. 

Låga funkishus på Kungsholmen

Länge var de gamla och låga funkishusen ett klassiskt inslag i stadsmiljön på Kungsholmen. Många som bor på Kungsholmen saknar dessa inslag men samtidigt har rivningar gett möjlighet till utveckling och funktionella lösningar. Är du intresserad av att få ett hus rivet? Läs då här: www.rivahus.com.

Dags för nya garageportar i Malmö?

22 jan 2018

Det kan finnas ett väldigt stort värde i att se över statusen på sina garageportar och byta ut äldre sådana mot mer moderna. Inte minst rent estetiskt; nya garageportar kan ge hela bostaden ett rejält lyft. Likväl så kan gamla, slitna sådana ge ett sämre intryck av hela villan. 

Det rent estetiska hos nya garageportar i Malmö kan beskrivas som att du som kund numera har ett större urval och kan matcha dina garageportar mot villan på ett bättre sätt - oavsett hur villan i fråga ser ut. Du kan exempelvis äga en villa i Malmö som är av mexitegel och välja en smakfull profil i liggande träpanel på dina garageportar som väl smälter samman och skapar en sober, elegant framtoning till hela din bostads exteriör. 

Inbrottsrisken minskar med nya garageportar i Malmö

Samhället i stort har blivit lite hårdare. Inte minst kan man se detta genom att antalet inbrott ökat ganska kraftigt under senare åt - i synnerhet i större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg. Då Polisen dessutom tvingas prioritera andra, grövre brott så är det ganska riskfritt att bryta sig in i någon annans hem och ta för dig av det man vill ha. 

Något som – faktiskt – ofta sker just genom garageportar och där nya, modernare sådana ger ett betydligt bättre skydd. Det är ytterligare ett argument till varför man ska byta garageportar om man äger ett hus i exempelvis Malmö som alltså är en stad där många inbrott äger rum. 

Bekvämligheten går inte att ignorera 

Det tredje starka argumentet för nya garageportar handlar om bekvämligheten och den rena komforten som man som husägare får. Väljer du exempelvis portar med takskjutning så kommer du inte att behöva lämna bilen för att öppna- och stänga efter dig. Du sköter allt sådant med en fjärrkontroll och det kan både spara dig tid och bespara dig mycket elände vid en regnig dag i Malmö. 

Vi ska dock även passa på att trycka på en annan sak som är direkt avgörande gällande garageportar: att välja rätt sådana. Vårt råd är att du väljer att köpa från en erkänd aktör på marknaden och att du även tar hjälp vid monteringen. I synnerhet om det gäller en automatiskt garageport - där ska installationen skötas av certifierad montör. Här kan du ofta slå två flugor i en smäll; köp garageportar och få monteringen utförd av samma företag. Tänk även på att använda ditt rot-avdrag; då kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden för monteringen - något som i slutändan ger ett väldigt förmånligt pris. 

Nya garageportar – rätt monterad och av rätt leverantör – håller i ungefär 30 år. Köper du en billig modell så är kanske livslängden mellan 5-10 år. Välj rätt – det är en investering för framtiden och ett lyft till hela ditt hus i Malmö. 

Inglasningar alltmer populärt

16 jan 2018

Det är inte så konstigt att inglasningar blivit så populära. Att få behålla solljuset och den fria utsikten mot naturen samtidigt som man slipper vind, rusk och regn är bland det bästa vi vet. Just därför har hotell som kan erbjuda boende i genomskinliga glas-iglos ute i naturen blivit så enormt populära. Du kanske har bott i en sådan? Innan du somnar kan du ligga och titta på stjärnorna. Du kan följa solen som går ner i väster och kanske se djuren röra sig  i skogen. De hotellen kan ta fem siffriga belopp för övernattningarna.

Inglasade hus

På samma sätt ser vi alltfler inglasade fasader, balkonger och altaner. I tätbebyggda områden kanske man inte direkt har lust att sova i en inglasad balkong på grund av säkerhetsrisken. Inte heller har man särskild lust att visa grannarna sina  sovvanor. Däremot umgås vi helst i inglasade utrymmen. Just därför har många skaffat sig växthus och odlar sina växter där, samtidigt som vi gärna umgås och äter inom glas (och ram) i våra växthus. De flesta har sina växthus på husets baksida, i sin trädgård i skydd för insyn.

Glas i arkitekturen

Just nu ser vi mycket glas i arkitekturen.  Den trend vi ser just nu med minimalistiskt glas som fasad i byggnaderna har låtit sig inspirerats av funkisstilen raka linjer och stora fönster. Som arkitekt stil går stilen mer under benämningen modernismen, som nu har mer än fyrtio år på nacken. Tanken har varit den att arkitekturen skulle visa hur tiden strävar framåt, inte bakåt och hur civilisationen blivit ”modern”, indutstrialiserad. I Sverige ser man de flesta byggnader från den här tiden i storstädernas gigantiska byggnader i förorterna. Något som i dag bara har blivit ett uttryck i betong och inte till glädje för någon.

Vi ser att glas i arkitekturen har blivit trend och då används glasen som fasader. Ett av de vackraste sägs vara Pola konstmuseum i Hakonegskogen i Japan. Konstmuseet har byggts under marknivån med en kryssformad geometrisk form i en bergssluttning. Här har arkitekterna använt sig av glas för att göra ett transparent rum och besökarna får en hisnande utsikt över grannbyn Kozukayama. Här har de använt sig av ett laminerat glas som inte ska ge vika för jordbävningar eller andra säkerhetsrisker.

Laminerat glas

Laminerat sägs vara två, eller fler glasskivor som har ”limmats” ihop med en slags plastfolie. De kallas lamellglas, eller pansarglas. Det är nästan okrossbart. I vilket fall är det i alla fall skottsäkert; glaset ”absorberar” energin som uppkommer av en kula ur en pistol och fördelar den på en större yta av glaset. Inte helt oväntat är det just banker och växlingskontor som använder sig av dessa skottsäkra glas i sina fönster.

Checklista inför badrumsrenoveringen

9 jan 2018

Enskede: Renovering av badrum är ett mycket stort projekt och det krävs en hel del planering för att allt ska bli rätt. Här följer en checklista för boende i Enskede vad de bör tänka på inför att projektet dras igång.

 1. Ta tid för inspiration

Det finns ett tiotal företag i Enskede, Bandhagen, Högdalen och områden i närheten som säljer kakel och klinkers. Besök flera av dessa för att få inspiration och råd på vägen framåt. Många planerar exakt hur de ska ha sitt badrum innan de går och väljer kakel men varför inte utnyttja kunskapen hos specialisterna inom området och våga vara öppen för nya idéer?

Kom ihåg att kakel och klinkers kan köpas från ett företag utan att man måste använda dem för själva badrumsrenoveringen. Det kan visserligen vara smidigt men är inte alltid det prismässigt bästa.

 1. Ta in offerter

Det är betydligt färre företag i Enskede som utför badrumsrenoveringar än som säljer kakel och tillbehör. Enligt olika sökfunktioner online visar det sig vara 3-6 företag inom denna bransch. Kontaktuppgifter till dessa kan enkelt nås via en sökning på Google eller Hitta.se

Kom ihåg att offerter på badrumsrenoveringar brukar anges efter ROT-avdrag. Kontrollera därför på Skatteverkets hemsida att du har möjlighet till avdrag gällande år.

 1. Grovsoporna

Vid en badrumsrenovering uppstår alltid en stor mängd grovsopor. Många låter företaget som utför renoveringen ta hand om dessa. Men genom att göra det själv går det att spara en liten slant. Det är då Östberga Återvinningscentral som ska användas. Om du lämnar soporna som privatperson uppstår ingen kostnad. Är det företag som lämnar dessa får de däremot betala en viss avgift. Genom att hyra in en större släpkärra (med tak) och låta hantverkarna lägga grovsoporna i denna vagn kan man alltså få ner priset något.

 1. Tillbyggnad? Bygglov eller bygganmälan

Vanligtvis krävs inget bygglov eller bygganmälan vid en badrumsrenovering. Detta eftersom inte några bärande väggar ändras eller tillbyggnad sker. Men det finns tillfällen då kunderna passar på att bygga ut och därmed ändras fasaden på huset.

Sker en tillbyggnad på en villa bör först Bygglovsavdelningen i Stockholm kontaktas. De kan svara på frågor om när bygglovsansökan behöver skickas in och vad som kan byggas utan detta tillstånd. I vissa fall krävs inte bygglov men istället en bygganmälan. På Stockholm.se (under ByggBo/Bygglov) finns alla blanketter och checklistor som behövs.

Enskede-Årsta-Vantör är en söderort inom Stockholms Kommun och det är orsaken att all kontakt sker med denna kommun gällande bygglov och liknande.

Läs mer om badrumsrenovering här.

I vissa fall måste golven bytas

7 jan 2018

Hur din bostad upplevs av andra avgörs till stor del av hur dina golv ser ut. Detta djärva påstående är någots om vi baserar på att golven tar upp så pass stor yta att de påverkar hur hela bostaden ser ut. Det spelar ingen roll vilka möbler du har, hur stort ljusinsläpp du har eller hur du möblerat - slitna golv kommer att göra hela din bostad luguber och få den att kännas mindre tilltalande.

Avgörande för intrycket av din bostad är hallen. Det är det första rum man ser och det är också där slitaget på golvet är som störst. Anlita en golvläggare och välj rätt golv

Lyckligtvis så finns det vägar för att få finare golv; även ett slitet golv går ofta atts lipa och där man till en relativt låg kostnad får ett golv som blir som nytt igen. en golvslipning - med rätt ytbehandling - kan göra underverk; oavsett vilket rum det handlar om. Men, ibland så är golven uttjänta och måste bytas ut. Något som vi ska titta närmare på här.

Vi tänkte nämligen komma med några konkreta tips gällande ett specifikt rum där man ska tänka lite annorlunda än i övriga delar av bostaden och där valet av golv bör vara lite mer genomtänkt än i andra rum. Vilket rum har egentligen mest slitage och vilket rum är det första du ser då du kommer in i ditt hem i Stockholm? Jo, det är hallen. I hallen så kommer mycket vatten in, det blir lätt smutsigt, kläder slängs, någon går med klackar och så vidare. Till skillnad mot exempelvis sovrummet så bör ett golv i hallen väljas både med funktion och med estetik i åtanke. Och: det bör läggas av en golvläggare i Stockholm.

Anlita en golvläggare och välj bland dessa typer av golv

Anledningen till varför en professionell golvläggare bör lägga ditt hallgolv i Stockholm är enkel: du får ett bättre jobb och ett mer hållbart golv. Lägger du golvet på egen hand så kommer det bli sämre; bubblor, sprickor och lutningar kan synas - och kännas - och då du dessutom kan använda rot-avdraget så blir det heller inte så dyrt.

Vill du ha ett trägolv i hallen så bör det vara av ett hårdare träslag. Bok, ask och ek är exempel på sådana - furu fungerar sällan bra. Ytbehandlingen blir avgörande för livslängden

Ett hallgolv är sällan så stort så kostnaden blir ganska låg då man ser till den totala kostnaden för en golvläggare. Vilket golv ska man välja då? Vi räknar upp några förslag:

 • Trägolv. Trägolv i hallen brukar inte rekommenderas då kombinationen trä och väta sällan fungerar. Ytbehandlingen blir extra viktig och även vilket träslag du väljer. En golvläggare kan lägga in exempelvis ask, bok eller ek (tre hårda träslag) i din hall och kanske ytbehandla med hårdare lack. Då klarar även ett trägolv de påfrestningar som hallen bjuder.

 

 • Klinkers: Vi skulle säga att klinker där det bästa alternativet i hallen. De är lättstädade, de tål slitage, de håller länge och de ger ett fräscht intryck. Du får inte samma värme som vid ett trägolv, men här kan exempelvis mattor hjälpa dig till en mer ombonad hall.

 

 • Epoxigolv. Det här golvet är - enkelt beskrivet - en massa av plast som läggs ut och stelnar. Vanligt är att det används i butiker - men fler och fler väljer att låta en golvläggare lägga in detta även i privatbostäder, i synnerhet just i hallen. En fördel är att du kan färga ett epoxigolv i storts ett i vilken kulör du vill.

Så ser reglerna ut för attefallshus

3 jan 2018

Attefallshus har blivit populärt att bygga. Detta sedan regeringen beslutade, år 2014, att de får byggas utan bygglov. De får inte vara över 25 kvadratmeter och ska ligga i närheten av ett redan befintligt bostadshus. Attefallshus beskrivs som komplementsbostadshus, men får användas som till exempel förråd eller garage (om man inte vill ha det som gäststuga eller permanent bostad). Även om bygglov normalt inte krävs, måste bygget av ett attefallshus anmälas till kommunen. Det är viktigt just att det är ett komplement också. Ensamt får det inte uppföras utan bygglov.

Regler som är bra att känna till

Även om bygglov normalt inte krävs, omgärdas byggprocessen ändå av flertalet regler. Till exempel:

 • Attefallshus får uppföras med badrum och kök och ha en standard som duger åt åretruntboende.
 • Huset får byggas med max 25 kvadratmeter som area. Nockhöjden får inte vara högre än fyra meter, och boytan ligger i sådana fall på ungefär 20 kvadratmeter.
 • Husen får inte byggas för nära granntomtens gräns, närmare bestämt fyra och en halv meter. Om du planerar att bygga ett attefallshus nära tomtgränsen behöver du ett medgivande från grannen.
 • Som nämnt i inledningen ska attefallshus endast föras upp som komplement till en redan befintlig bostad. Att det redan finns en huvudbyggnad är ett krav.

När krävs bygglov?

Det finns vissa omständigheter som kan göra att ett bygglov krävs för ett attefallshus, även om det sker på din tomt och en huvudbyggnad redan finns på tomten. Det kan till exempel krävas om kommunen, i sin detaljplan, anser att bygglov ska gälle för ett särskilt område, som till exempel kan anses vara en del av en värdefull miljö. Om du är osäker på det här bör du alltid kolla med kommunen på förhand. Vidare spelar det roll om byggnaden skulle vara särskilt värdefull från ett kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv. Även det här är något du kan kolla upp med din kommun om du känner dig osäker.

Beroende på vad som finns i närheten kan det också ändra dina förutsättningar för att bygga ett attefallshus. Det kan till exempel ske om du planerar att bygga huset är i anslutning till en flygplats eller ett skjutfält som, enligt föreskrifter, är av riksintresse för försvaret.

En smidig lösning

Attefallshus har blivit en väldigt smidig lösning för många, vilket har fått ringar på vattnet. Till exempel har det blivit vanligt att man som villaägare nära en stad hyr ut sitt attefallshus vilket, åtminstone i viss mån, lindrar bostadsbristen för till exempel studenter och unga. Vidare har det potential att gynna byggbranschen starkt. Även om många väljer att bygga stora delar av huset själv, behövs nästan alltid hjälp från någon fackman när det gäller specifika insatser på byggnaden. Det kan till exempel handla om att dra el, som inte bör göras av någon som inte är behörig. Vill du läsa mer om Attefallshus, besök denna sajt.

← Äldre inlägg