I vissa fall måste golven bytas

Hur din bostad upplevs av andra avgörs till stor del av hur dina golv ser ut. Detta djärva påstående är någots om vi baserar på att golven tar upp så pass stor yta att de påverkar hur hela bostaden ser ut. Det spelar ingen roll vilka möbler du har, hur stort ljusinsläpp du har eller hur du möblerat - slitna golv kommer att göra hela din bostad luguber och få den att kännas mindre tilltalande.

Avgörande för intrycket av din bostad är hallen. Det är det första rum man ser och det är också där slitaget på golvet är som störst. Anlita en golvläggare och välj rätt golv

Lyckligtvis så finns det vägar för att få finare golv; även ett slitet golv går ofta atts lipa och där man till en relativt låg kostnad får ett golv som blir som nytt igen. en golvslipning - med rätt ytbehandling - kan göra underverk; oavsett vilket rum det handlar om. Men, ibland så är golven uttjänta och måste bytas ut. Något som vi ska titta närmare på här.

Vi tänkte nämligen komma med några konkreta tips gällande ett specifikt rum där man ska tänka lite annorlunda än i övriga delar av bostaden och där valet av golv bör vara lite mer genomtänkt än i andra rum. Vilket rum har egentligen mest slitage och vilket rum är det första du ser då du kommer in i ditt hem i Stockholm? Jo, det är hallen. I hallen så kommer mycket vatten in, det blir lätt smutsigt, kläder slängs, någon går med klackar och så vidare. Till skillnad mot exempelvis sovrummet så bör ett golv i hallen väljas både med funktion och med estetik i åtanke. Och: det bör läggas av en golvläggare i Stockholm.

Anlita en golvläggare och välj bland dessa typer av golv

Anledningen till varför en professionell golvläggare bör lägga ditt hallgolv i Stockholm är enkel: du får ett bättre jobb och ett mer hållbart golv. Lägger du golvet på egen hand så kommer det bli sämre; bubblor, sprickor och lutningar kan synas - och kännas - och då du dessutom kan använda rot-avdraget så blir det heller inte så dyrt.

Vill du ha ett trägolv i hallen så bör det vara av ett hårdare träslag. Bok, ask och ek är exempel på sådana - furu fungerar sällan bra. Ytbehandlingen blir avgörande för livslängden

Ett hallgolv är sällan så stort så kostnaden blir ganska låg då man ser till den totala kostnaden för en golvläggare. Vilket golv ska man välja då? Vi räknar upp några förslag:

  • Trägolv. Trägolv i hallen brukar inte rekommenderas då kombinationen trä och väta sällan fungerar. Ytbehandlingen blir extra viktig och även vilket träslag du väljer. En golvläggare kan lägga in exempelvis ask, bok eller ek (tre hårda träslag) i din hall och kanske ytbehandla med hårdare lack. Då klarar även ett trägolv de påfrestningar som hallen bjuder.

 

  • Klinkers: Vi skulle säga att klinker där det bästa alternativet i hallen. De är lättstädade, de tål slitage, de håller länge och de ger ett fräscht intryck. Du får inte samma värme som vid ett trägolv, men här kan exempelvis mattor hjälpa dig till en mer ombonad hall.

 

  • Epoxigolv. Det här golvet är - enkelt beskrivet - en massa av plast som läggs ut och stelnar. Vanligt är att det används i butiker - men fler och fler väljer att låta en golvläggare lägga in detta även i privatbostäder, i synnerhet just i hallen. En fördel är att du kan färga ett epoxigolv i storts ett i vilken kulör du vill.
7 Jan 2018